Biodiversiteit op je bord

Rungis verbindt de chef en de teler. Door actief met telers samen te werken in plaats van anoniem te kopen op de veiling, kunnen we maatregelen nemen die de biodiversiteit positief stimuleren.

Voorbeelden van producten waarbij oog is voor de biodiversiteit komen van de volle Hollandse grond en de biologische teelt, denk aan koolsoorten en bladgroenten, maar ook aan bijvoorbeeld zeewieren uit de Oosterschelde.

Biodiversiteit op je bord

Biodiversiteit op je Bord is mede tot stand gekomen door Dutch Cuisine. Deze organisatie promoot de Nederlandse keuken en eetcultuur, zowel nationaal als internationaal, voor een breed publiek. Door seizoensgebonden en lokale groenten centraal te stellen en vis en vlees meer naar de achtergrond te verschuiven, moedigt Dutch Cuisine chefs aan om smaakvol, gezond en verantwoord te koken met aandacht voor een duurzaam voedselsysteem.

Rungis wijst chefs en ondernemers de weg naar duurzame keuzes. In ons advies staan seizoenen, lokaal inkopen en het waarborgen van biodiversiteit centraal. Dit duurzame advies voorziet in de groeiende behoefte van onze afnemers van groente en fruit.

Rungis maakt biodivers inkopen mogelijk

Het Scheepsvaartmuseum

Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam is een goed praktisch voorbeeld. Chef-kok Ralph Dalhaus is specifiek op zoek naar de beste maar ook meest duurzame producten. Rungis stimuleert deze zoektocht dan ook maar al te graag. Door biologisch én biodivers in te kopen, stimuleert Rungis haar afnemers in het maken van een betere keuze én draagt Rungis bij aan de bevordering van de biodiversiteit op aarde.

Bezoek: https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/

Het roer om

De huidige wijze waarop het gros van ons voedsel wordt geproduceerd, zorgt voor verlies van biodiversiteit. Dat kan én moet anders. Dat verlies van biodiversiteit gebeurt wereldwijd, dus ook in Nederland. Het komt onder andere door (overmatig) gebruik van pesticiden, het verdwijnen van leefgebieden en het op grote oppervlaktes verbouwen van slechts één soort gewas.

Een biodiverse menukaart, maak er werk van!
Het belang van biodiversiteit

Biodiversiteit is essentieel voor een veerkrachtig voedselsysteem. Hoe diverser de samenstelling van planten en dieren in een gebied is, hoe beter het bestand is tegen uitdagingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen. Grotere biodiversiteit bevordert de balans in ons ecosysteem en versterkt de voedselzekerheid.

Samenwerken in de voedselketen

Gelukkig zijn er veel schakels in de voedselketen, zoals boeren, leveranciers én de horeca, die zich inzetten voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Deelname aan Biodiversiteit op je Bord moedigt horeca en cateraars aan om biodiversiteitvriendelijke producten op de menukaart zetten. Hiermee werken producenten en afnemers samen om biodiversiteit en het herstel hiervan te stimuleren. Lees meer op Biodiversiteit op je bord!

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw is een benadering van landbouw die zich richt op het herstellen én verbeteren van de gezondheid en biodiversiteit van de bodem, ecosystemen en gemeenschappen. In plaats van alleen te streven naar duurzaamheid, probeert regeneratieve landbouw actief ecosystemen te verbeteren en te regenereren.

Meer lezen hierover? Bekijk onze blog!

Rungis x Dutch Cuisine

Het stimuleren van deze duurzamere teelt in Nederland is ook precies waar Dutch Cuisine naar streeft. Rungis en Dutch Cuisine slaan de handen ineen om de Nederlandse culinaire identiteit nóg meer op de kaart te zetten. Onder andere dus met échte Hollandse topproducten.

Meer lezen hierover? Bekijk onze blog!

Je hoort het linksom en rechtsom: die leveren kwaliteit. Ik ben dankzij hen altijd verzekerd van goeie spullen. Als je goeie spullen inkoopt, ben je al op de helft.

Ik vind dat de communicatie heel sterk verloopt; er wordt aangegeven als iets er niet is en dan wordt er gezorgd voor een alternatief. Het klopt gewoon allemaal.