Het Hollandse aubergine seizoen

Het Nederlandse aubergine seizoen is officieel gestart met de oogst van de paarse aubergine. Vanaf eind maart tot eind september zijn daarnaast meer soorten aubergines beschikbaar. Ben je bijvoorbeeld bekend met de Graffiti of Nasu aubergine? Elke aubergine heeft zijn eigen kenmerken en passende smaakcombinaties. We vertellen je graag meer over de teelt van deze mooie paarse verschijning.

Teelt

Aubergines groeien in Nederland in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de aubergineplant. Dankzij de teelt in kassen zijn de Nederlandse aubergines perfect van kwaliteit en bijna jaarrond beschikbaar. Een aubergineteler waant zich dagelijks in de tropen. ‘s Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Bij deze hoge temperaturen wordt een hoge luchtvochtigheid aangehouden waardoor het tropische gevoel nog verder wordt versterkt. Aubergineplanten worden ongeveer 5 meter hoog. Aan de plant bloeien telkens meerdere bloemen tegelijk, waardoor ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo’n 150 aubergines aan één plant.

Het verzorgen van de planten gebeurt nog grotendeels met de hand. Dagelijks knippen medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten af. Na het plukken sorteren ze de aubergines op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt men deze volgens specifieke klantwensen.

Duurzame teelt

Hommels en bijen zijn zeer belangrijk in de teelt van aubergines. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van de bloemen. Zonder hommels en bijen geen aubergines. Per 5.000 m² aubergineplanten (= ongeveer 1 voetbalveld) wordt 1 bijenkast geplaatst.

Om de planten ongestoord te laten groeien worden de groeiomstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk gehouden. Vaak wordt daarvoor een klimaatcomputer ingezet. Deze zorgt voor het ideale klimaat rond en onder de plant. Temperatuur, luchtvochtigheid en water geven bij de wortels worden zo optimaal geregeld.

Aubergineplanten staan met hun voeten in substraat, een natuurproduct. De planten kunnen er goed in wortelen. Door het substraat kan de teler precies de hoeveelheid voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft worden opgevangen en opnieuw gebruikt. Dat is een groot voordeel vergeleken met teelt in de volle grond.

Aubergine

Artikelnummer 20006, per kilo
Artikelnummer 20238, per kist a 5 kilo

Smaak: De neutrale alleskunner. Gegaard heerlijk romig.

Bereidingswijze: Lekker om te poffen, roerbakken of op de barbecue te grillen.

Combineren met: Na het poffen besprenkelen met citroensap, geraspte Parmezaanse kaas en gesneden dragon.

Graffiti aubergine

Artikelnummer 20050

Smaak: Hoewel de smaak en de vorm vrijwel niet verschillen van de gewone aubergine is het toch de schil die de graffiti aubergine zo bijzonder maakt.

Bereidingswijze: Leuk om bijvoorbeeld te vullen.

Combineren met: Een goede aanvulling in een vegetarisch menu, door de neutrale smaak goed te combineren met sterkere smaken en de kleur zorgt voor dat beetje extra op het bord.

Purpura ronde aubergine

Artikelnummer 20266

Smaak: Deze ronde aubergine heeft een volle, stevige smaak met frisse aroma’s.

Bereidingswijze: Door de stevigheid van de purpura super om in plakken te snijden en te grillen.

Combineren met: Gaat goed samen met Mediterraanse smaken. Bijvoorbeeld gegrild met wat tomaat, mozzarella en verse basilicum.

Purpura ronde mini aubergine

Artikelnummer 20672

Smaak: Deze ronde mini aubergines hebben een volle, stevige smaak met frisse aroma’s.

Bereidingswijze: Door de grootte super om in zijn geheel te gebruiken.

Combineren met: Gaat goed samen met Mediterraanse smaken. Bijvoorbeeld gegrild met wat tomaat, mozzarella en verse basilicum.

Lungo aubergine

Artikelnummer 20496

Smaak: Met een slanke vorm, dunne schil en een delicate aubergine smaak.

Bereidingswijze: Hetzelfde te gebruiken als elke andere aubergine, zeer breed inzetbaar.

Combineren met: Lekker met veel kruiden, de aubergine neemt deze smaken als een soort spons op.

Mini graffiti aubergine

Artikelnummer 30062

Smaak: Hoewel de smaak niet verschilt van de gewone aubergine is het toch de schil en ook de vorm die de mini graffiti aubergine zo bijzonder maakt.

Bereidingswijze: De mini graffiti aubergine heeft een zachte en mild kruidige smaak. Dit maakt hem erg veelzijdig.

Combineren met: Een goede aanvulling in een vegetarisch menu, door de neutrale smaak goed te combineren met sterkere smaken en de kleur zorgt voor dat beetje extra op het bord.

Nasu aubergine

Artikelnummer 20206

Smaak: Heeft een volle, zachte en wat nootachtige smaak.

Bereidingswijze: Door de dunne schil uitermate geschikt om te poffen, grillen of in de oven de bereiden. Het vruchtvlees blijft mooi wit.

Combineren met: Heel mooi in combinatie met miso. De felle smaak van de miso gaat geweldig samen met het zachte vlees van de nasu aubergine.

Witte aubergine

Artikelnummer 20172

Smaak: De witte aubergine heeft een wat stevigere structuur en houd minder vocht vast.

Bereidingswijze: Kunnen net zo worden gebruikt als de gewone aubergine. Poffen, grillen, roerbakken etc. De witte kleur blijft goed behouden na garen.

Combineren met: De witte aubergine geeft een verrassende twist aan een gerecht door zijn romig witte schil.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze telers van Purple Pride

De samenwerking is heel plezierig, vooral met Francis heb ik een heel goede band. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de producten: je krijgt altijd het beste van het beste.

Gelukkig is er bij Rungis sprake van constante aanvoer, want we hebben soms wel driehonderd koolrabi’s nodig. Niet alleen voor De Librije, ook voor bijvoorbeeld Bar Senang: ook daar is groente en fruit ruim vertegenwoordigd op het menu.