Hopscheuten: een echte delicatesse, niet alleen in België

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Een plant die beter bekend is als leverancier van hop die gebruikt wordt bij het bierbrouwen.

Qua uiterlijk lijken ze op taugé, maar ze hebben een zeer delicate smaak. Zo belangrijk als de eerste asperges van de koude grond voor Nederlanders zijn zo zijn de hopscheuten dat voor de Belgen. Alleen zijn de hopscheuten een stuk korter verkrijgbaar dan de asperges, meestal van begin maart tot eind april. Hopscheuten zijn slechts kort en in kleine hoeveelheden beschikbaar. Dit betekent dat de prijzen pittig zijn.

Dit is hét product

In Nederland beginnen deze scheuten ook steeds meer geliefd te worden. Het is geen mooi product om te zien en het kost daarom wat extra moeite om uit te leggen waarom dit echt hét product is. Wanneer chefs voor het eerst kennis maken met de verfijnde smaak van de hopscheuten, zijn ze direct om.

Smaak vangen

De klassieke manier om de hopscheuten te bereiden is door ze kort te blancheren in water met zout, dan laten schrikken in ijswater en uiteindelijk met room en nootmuskaat opwarmen. Wie het geproefd heeft, is overtuigd. Ook kan je ervoor kiezen de smaak meer ’te vangen’ door bijvoorbeeld kort te stoven in een klontje boter. Dit is iets wat Nederlandse restaurants niet mogen missen.

Rungis is altijd op zoek naar de beste producten voor toprestaurants. Rungis maakt écht het verschil! Vooral hun exotische aanbod is fantastisch.

Met excursies, gastlessen, seizoensinformatie over groente en fruit en het mee ontwikkelen van SVH-leermiddelen deelt Rungis passie en kennis met de toekomstige generatie gastronomische toppers.