Primeur: zoete aardappels van Rungis komen uit Nederland

Primeur: zoete aardappels van Rungis komen uit Nederland. Bij Rungis gaan we voor de beste smaak. Die zoeken we zowel dichtbij als over de hele wereld, als dat nodig is. Als we dan de keuze hebben voor smaakvol én dichtbij, gaan we daar altijd voor. Lokaal geteeld, fantastisch van smaak én lekker duurzaam.

Op bezoek bij de teler

Deze Zuid-Amerikaanse aardappel (eigenlijk zoete wortel) staat bekend als import product, maar met de juiste kennis en aandacht kan het gewas ook in Nederland geteeld worden. De broers Geerd een Joris, de nieuwe generatie op het familiebedrijf, zochten meerwaarde voor het bedrijf en vonden deze in de lokaal geteelde zoete aardappel. Gert Jan Zonneveld Piek is bij deze gepassioneerde telers op bezoek en laat je graag zien hoe en waar de zoete aardappel in Nederland wordt verbouwd.

Telen in Nederland, wel zo duurzaam

Steeds meer producten, die oorspronkelijk alleen in andere landen werden geteeld, worden nu ook geteeld in Nederland. Denk hierbij aan onze Hollandse wasabi, de oca knolletjes en de buddha finger. Natuurlijk brengt het telen van zulke producten in Nederland uitdagingen met zich mee. Rungis is trots op de telers die deze uitdaging aangaan en zo het aantal food miles fors verlagen. Wel zo duurzaam! Voor zoete aardappels blijft de perceptie nog vaak dat import noodzakelijk is. Zo komen ze voornamelijk uit Zuid-Amerika. Dat moet ook anders kunnen, vonden de Nederlandse broers Geerd en Joris.

Dat kunnen wij ook!

De passie voor telen zit er bij de broers Geerd en Joris al vroeg in. Hun ouders hebben een eigen akkerbouwbedrijf, waar de twee broers opgroeien en meehelpen. ‘We wilden beide meerwaarde creëren voor het bedrijf. En niet alleen door het land te vergroten, maar door iets anders te telen. De zoete aardappel werd steeds populairder in Nederland, maar werd van heinde en verre geïmporteerd. Toen ontstond de gedachte: “dat kunnen wij hier ook.”

Pionieren ten top

In Nederland is nog weinig kennis over de zoete aardappel. In andere landen zijn enorme teeltgebieden, maar deze zijn niet een-op-een te kopiëren naar de Nederlandse omstandigheden. Het klimaat en de grond in Nederland vraagt om een heel andere manier van telen. ‘We hebben hier te maken met een tropisch gewas. De zoete familie is van de haagwinde. Deze uitlopers zijn soms wel meters lang en de knollen groeien aan de stengels. We gebruiken speciale folie over de aardappelruggen om deze te verwarmen en doordat het folie zwart is, kan het onkruid niet kiemen onder het gewas. En de folie is natuurlijk ook biologisch afbreekbaar.’

Het is een flinke uitdaging geweest voor de broers. Waar ze zo’n 5 jaar geleden zijn gestart met slechts 200 vierkante meter om uit te proberen, is dit ondertussen uitgegroeid tot 16 hectare om de zoete aardappel te telen. De zoete aardappels bij Rungis komen op dit moment dus volledig van de Broers Geerd en Joris, uit de Brabantse polder!

Zoet en kruidig

Ondanks dat de zoete aardappel geen echte familie is van de aardappel, is deze wel prima te gebruiken als vervanger in allerlei gerechten. De zoete aardappel is mooi zoet en ietwat kruidig. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt in pikante gerechten. Leuk om mee te bakken, of te koken, grillen of poffen. En de oranje binnenkant geeft extra kleur aan jouw gerecht.

Hollandse zoete aardappel

Artikelnummer: 130034

Smaak: Het oranje vruchtvlees is heerlijk zoet en vol van smaak.

Bereidingswijze: De zoete aardappel is ontzettend veelzijdig en kan bijvoorbeeld worden gebakken, gekookt, gepoft of zelfs rauw worden gegeten.

Combineren met: De zoete smaak combineert mooi in pikante gerechten. Ook lekker als zoet frietje, of verwerkt in een salade.

De basis is klassiek, maar we voegen nieuwe ingrediënten en bereidingen toe. Veel groenten ook. Van Rungis; omdat zij een constante kwaliteit leveren en veel producten in hun assortiment hebben.

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.