Yuzu kosho, de smaakmaker uit Japan

Yuzu kosho is een smaakbom in elk gerecht dat het aanraakt. Niet voor niets al jaren een belangrijk onderdeel in de Japanse keuken.

Waar komt yuzu kosho vandaan?

Yuzu kosho is een product dat van origine uit de Kyushu regio komt, het op twee na grootste eiland in Japan. Hier is het al jaren een belangrijk onderdeel in de keuken. Wel is dit één van de nieuwere introducties in de Japanse keuken want de geschiedenis van dit product gaat slechts 50 jaar terug. Anders dan bijvoorbeeld de traditionele miso pasta of sojasaus. Het is pas sinds kort dat yuzu kosho overal in Japan verkrijgbaar is, waardoor het nu een stuk bekender is geworden.

Wat is yuzu kosho?

De ingrediënten van yuzu kosho zijn simpel. Yuzu kosho wordt gemaakt van verse chillies, meestal groene maar soms worden ook rode pepers gebruikt, vervolgens worden de pepers gefermenteerd met wat zout en flink wat schillen van de yuzu. Deze combinatie van chili, citrus en zout vormt zich tot een smaak die elk gerecht leven in kan blazen. Een zeer smaakvolle pasta!

Door de zure en pittige smaak van de yuzu kosho is het bij vele chefs een favoriet om te gebruiken bij rijke en vette vleessoorten. De perfecte balans. Maar niet alleen bij vlees werkt de yuzu kosho goed, het is ook de perfecte mix om gerechten direct extra smaak mee te geven. Bijvoorbeeld als smaakmaker op vis, zowel rauw als gekookt. Maar ook een kleine theelepel in de soep zorgt direct voor een extra kick. Ook voor vegetarische gerechten is dit een fantastisch product. De heldere, rijke umami smaak van yuzu kosho geven direct diepgang aan veel groentegerechten. Bijvoorbeeld simpel verwerkt in een dressing, maar bijvoorbeeld ook als topping op avocado.

Yuzu kosho green

Artikelnummer 16065

Smaak: Gefermenteerde groene peperpasta met yuzu. Een krachtige mix van pittig, zout en het frisse van citrus

Bereidingswijze: De perfecte smaakmaker. Pittiger dan de rode variant. Voeg als laatste toe aan een gerecht.

Combineren met: Heerlijk op vlees, maar ook geweldig als topping op avocado toast.

Yuzu kosho red

Artikelnummer 16064

Smaak: Gefermenteerde rode peperpasta met yuzu. Een krachtige mix van pittig, zout en het frisse van citrus. Milder dan de groene variant.

Bereidingswijze: Gemaakt van rijpe yuzu schillen en rode chillies. Voller en milder in smaak dan de groene variant. Voeg als laatste toe aan een gerecht.

Combineren met: Heerlijk bij noedels, maar ook als extra kick in de soep.

'Ik zie Rungis als een jonge, ambitieuze kok die hetzelfde wil bereiken als ik. Die je dwingt om mee te gaan met de tijd. Om nog beter te worden. Rungis is eigenlijk geen groenteleverancier, maar één van mijn koks.’

De mensen van Rungis zijn altijd innoverend: ze komen steeds met nieuwe producten, hebben een groot assortiment en weten waarover ze praten. Ze weten precies welke producten we het beste kunnen gebruiken als ik een nieuw gerecht heb bedacht.