Zilte zeegroenten uit Portugal

In het Ria Formosa Natural Park in de Algarve in Portugal produceert onze teler prachtige zilte groenten. Deze groenten worden op zilte grond gekweekt en zijn volledig aangepast aan het leven bij de zee.

Deze smaakvolle groenten zijn het resultaat van een selectie uit de beste soorten uit Nationaal park Ria Formosa. Met behulp van uitgekiende productietechnieken kunnen ze uiterst verse en sappige producten leveren met verrassende smaken en texturen. De verschillende zilte groenten kunnen worden geproduceerd zonder negatieve gevolgen voor het milieu en de voedselveiligheid is gegarandeerd.

Rossio

Rossio, of ijsplant, ontleent zijn naam aan de heldere blaasjes op de bladeren

Smaak: Krokant, sappig en zilt met een mooie frisheid.

Bereidingswijze: Rauw houden. Op het allerlaatst aan je gerechten toevoegen.

Combineren met: Mooi krokant, verfrissend en smaakvol bij koude hartige gerechten.

Inula

Deze nieuwe soort, met een eigen nieuwe smaak, doet het meeste denken aan zee venkel.

Smaak: Zeer kruidig met een smaak welke doet denken aan roze peper.

Bereidingswijze: Rauw houden. Op het allerlaatst aan je gerechten toevoegen.

Combineren met: Spannend in salades en bij voorgerechten. Een echte smaakmaker.

Schorrenkruid (Valverde)

Valverde da praia is een struikachtige plant met vlezige en sappige bladeren, met een halfronde vorm.

Smaak: Sappige zilte smaak. Vrij naturel.

Bereidingswijze: Rauw verwerken of heel kort opstoven.

Combineren met: Lekker in eiergerechten of in combinatie met vis of schaal- en schelpdieren.

Premium zeekraal

Ook wel bekend als zee-asperge of salicornia. Vlezige stengels met weinig hout.

Smaak: Fruitig en hartig. De ‘vijfde smaak’ umami speelt een belangrijke rol.

Bereidingswijze: Rauw verwerken, kort stoven of frituren in tempura beslag. Gedroogd en als poeder een verrassende zoutvervanger.

Combineren met: Zeer veel combinaties mogelijk, kan de smaak van gerechten echt oppeppen.

Oer zeekraal

Sarcocornia is een kleine, sterk vertakte struik welke lijkt op zeekraal. De kleur is grijsgroen.

Smaak: Stevig van smaak en stevig van structuur. Lichte bitters en stevige bite.

Bereidingswijze: Rauw houden of kort stoven of blancheren.

Combineren met: De licht bittere smaak maakt het een geweldig ingrediënt om sauzen te bereiden voor vlees- of visgerechten.

Premium zeebanaantjes

Smaak: Een knapperige textuur, van nature zout en met een licht bittere toets.

Bereidingswijze: Blancheren, stoven of koken. Een decoratief ingrediënt en ook erg lekker.

Combineren met: Wordt meestal gebruikt om de smaak van sommige gerechten te benadrukken, goed te combineren met vlees, vis en zeevruchten of het bereiden van warme salades. Bijzonder interessant in combinatie met paddestoelen.

Fijne zilte ijskruidsla

Smaak: Zilt met een verrassende frisheid.

Bereidingswijze: Rauw verwerkt komt de fijne zilte ijskruidsla het beste tot zijn recht.

Combineren met: Lekker in veel gerechten. Niet te veel mee doen, houd puur.

Zilt ijskruidblad

Smaak: Zilte smaak en erg sappig. Mooie ‘parels’ op de bladeren.

Bereidingswijze: Rauw verwerken, in zijn geheel of gesneden.

Combineren met: Zeer veel combinaties mogelijk, kan de smaak van gerechten echt oppeppen.

Zeerucola

Smaak: Stevig van smaak. Kruidig, bitter en een licht medicinale smaak.

Bereidingswijze: Rauw houden.

Combineren met: Goed doseren i.v.m. de heftige smaak.

De basis is klassiek, maar we voegen nieuwe ingrediënten en bereidingen toe. Veel groenten ook. Van Rungis; omdat zij een constante kwaliteit leveren en veel producten in hun assortiment hebben.

Hun medewerkers weten ondertussen wat mijn type keuken is. Ze weten hoe kritisch ik ben op structuur en smaak. Onze kracht is samenwerking: ik geef aan wat ik mooi en niet mooi vind.