Sapje
Joël Goudsmit en Rosalynn Campbell zijn de eigenaren van SAPJE in Amsterdam
Gezonde groentesapjes: ziekenhuizen staan zeker in de rij?
‘Helaas zit de wereld zo nog niet in elkaar. Zorginstellingen zitten vast aan bestaande contracten, naast de andere redenen die er zijn om niet naar gezonde voeding te kijken. Zelf had ik jarenlang last van astma en allergieën. Door een gezondere en bewustere leefstijl, inclusief biologische groentesapjes, kon ik op een gegeven moment stoppen met medicijnen. Voor mij was dat een eye-opener. Sindsdien hoop ik dat zoveel mogelijk mensen bewust worden van de kracht van gezonde voeding.’
Om te beginnen in Amsterdam en Amstelveen…
‘Ja, ons bezorggebied reikt niet verder dan een straal van 15 kilometer. Mijn vriendin en ik willen dat onze groentesappen en detoxkuren op verantwoorde wijze worden bezorgd; dat gebeurt met elektrische bakfietsen. Zodra een bestelling binnen is, worden de sapjes geperst, gebotteld en diepgevroren in ons Saplab en op het gewenste tijdstip afgeleverd.’
Saplab?
‘We werken in onze pers- en opslagfaciliteit met een van de beste slow juicers ter wereld. Een apparaat dat een soort kauwbewegingen maakt, waardoor alle voedingsstoffen worden benut. Elke werkdag levert Ecoville, de biologische tak van Rungis, verse groenten en fruit. De variatie is enorm en ze zijn ontzettend service-gericht. Het fijne is ook: het is een familiebedrijf. We kennen iedereen bij naam.
Na het schoonmaken en snijden wordt alles koud geperst, dat wil zeggen niet boven de 26-27 graden Celsius. Op die manier kun je nutriënten en vitaminen zoveel mogelijk behouden. We hebben ook de beschikking over hightech shockvriezers; dat is de beste conserveringsmethode.
Onze sappen gaan zo vers mogelijk naar onze klanten in de horeca en, voor een deel, naar particulieren. In glazen flessen, niet in plastic. Omdat dat beter is voor het milieu en beter voor je lichaam: glas geeft geen schadelijke stoffen af. Wij zijn een moderne melkboer: de flesjes halen we op, we maken ze schoon en we vullen ze weer. De groente- en fruitpulp die overblijft, wordt hergebruikt: wekelijks gaat meer dan 500 kilo naar een geitenboerderij.‘
Wij geloven in onze groentesapjes. Bovendien, er zijn al zoveel fruitsapjes
Welke sappen zijn het populairst?
‘De Detox: met snijbiet, komkommer, appel, bleekselderij, spitskool, broccoli, citroen, peterselie, zeewier en gember. Waarschijnlijk omdat dit het groenste sapje is en omdat detoxen helemaal van deze tijd is. Het sapje ontgift ook echt.
Daarna komt de Season met mijn favoriet, de choggia biet, en onder meer peen, pastinaak en pompoen. Die laatste is ontstaan in samenwerking met tweesterrenchef Richard van Oosterbrugge van De L’Europe. Toen we twee jaar geleden begonnen, hadden we Ron Blaauw als klant; hij kocht privé onze sappen. Met hem zijn we begonnen met het bedenken van seizoenssapjes. Gemiddeld hebben we elke twee maanden een sapje van het seizoen. We hebben inmiddels zoveel recepten dat er binnenkort een boek uitkomt, ‘Sapje’, met 100 sapjes uit alle seizoenen.’
Jullie gebruiken maar een klein beetje fruit?
‘Bij het persen van fruit komen er suikers in je bloed. Daarom gebruiken we tenminste 80 procent groente. Het fruit dát we gebruiken is citrus; dat zorgt ervoor dat je insulinepiek nauwelijks stijgt. Wij geloven in onze groentesapjes. Bovendien, er zíjn al zoveel fruitsapjes op de wereld.’