Bittere tijden vol lof

Witlof is een veelzijdige groente en niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar wat weet je over de teelt van witlof? Wist je dat witlof in twee fases groeit?

Teeltproces

Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is van oorsprong rond 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Pas vanaf 1913 werd het product verkocht en pas na 1945 werd witlof populair. De teelt van witlof is verdeeld in twee delen. In het eerste deel worden de wortelen geteeld en in het tweede deel groeit de witlofkrop op de wortel.

Het begint allemaal bij het zaaien van de zaadjes in het voorjaar. De zaadjes groeien uit tot wortel, de witlofpennen. In het najaar worden de pennen gerooid, de groene blaadjes die boven de grond zijn gaan groeien worden verwijderd van de wortel. De witlofpennen worden verzameld in grote kisten en bewaard in een koelcel. Hierdoor bevriest de buitenkant van de wortel, maar blijft de kern rond het vriespunt. Zo ontstaat slechts een kleine kiem, maar groeien de lofjes niet door. Vervolgens worden de wortelen uit de koelcel gehaald en in een donkere ruimte geplaatst. Door het gebrek aan daglicht ontwikkelt zich geen chlorofyl, waardoor ze overwegend blank blijven. De kleine worteltjes die uit de pennen groeien staan in het water. Zo komt de witlof aan zijn voedingsstoffen. In zo’n 3 weken groeit de witlof uit tot een volwaardige groente.

Veelzijdige groente

Witlof staat in de top 10 van meest gegeten groente in Nederland. De licht bittere smaak van witlof doet het goed in veel verschillende gerechten. Natuurlijk blijft witlof met ham en kaas uit de oven een klassieker, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer smakelijke manieren om deze groente te bereiden. Zo is de witlof goed te roerbakken, koken, grillen en natuurlijk rauw te gebruiken in een salade.

Rungis is de perfecte partner om je te ontlasten en bepaalde werkzaamheden uit handen te nemen. Toen ze op Hoorn gingen rijden, was de keuze gauw gemaakt.

Hun medewerkers weten ondertussen wat mijn type keuken is. Ze weten hoe kritisch ik ben op structuur en smaak. Onze kracht is samenwerking: ik geef aan wat ik mooi en niet mooi vind.