Kook de wereld mooier en sluit je aan bij Biodiversiteit op je Bord!
Dutch Cuisine is een organisatie van en voor chefs en restaurateurs. Het is voor veel horeca en cateraars interessant om zich aan te sluiten bij het ‘Biodiversiteit op je Bord’ programma van Dutch Cuisine.
Dit programma ondersteunt voedselproducenten die zich inzetten voor biodiversiteit door het gebruik van hun producten in de out-of-home foodservice aantrekkelijk te maken. Rungis is partner van dit programma. Het heeft namelijk niet alleen impact en maatschappelijk draagvlak, het is voor horeca en catering ook praktisch haalbaar en commercieel interessant.
Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Biodiversiteit gaat over de diversiteit van plant- en diersoorten. Deze rijkdom is onmisbaar voor mooie natuur en landschappen en dus de aantrekkelijkheid van onze woon- en recreatieomgeving. Biodiversiteit is ook cruciaal voor onze voedselproductie. Denk aan insecten die gewassen bestuiven en gezonde bodems die zorgen voor de groei van hoogwaardige èn smaakvolle ingrediënten. Helaas is er een flinke achteruitgang van biodiversiteit. Het Wereldnatuurfonds schat de achteruitgang van soortenrijkdom in het Nederlandse agrarische gebied sinds 1990 op zo’n 40%.
Als horeca-ondernemer of cateraar kun je bijdragen aan behoud van biodiversiteit door bewust te kiezen voor producten die de natuur ondersteunen. Het programma “Biodiversiteit op je Bord” maakt het eenvoudig en aantrekkelijk om deze producten te integreren in je gerechten en menukaart.
Hoe kun je meedoen?
Horeca en catering kunnen als Supporter, Partner of Ambassadeur deelnemer worden van het programma. Elk niveau biedt voordelen en spelregels, waarbij de meeste voordelen zijn gekoppeld aan de rol van Ambassadeur. Het laagdrempelige instapniveau als Supporter maakt het voor elk type onderneming mogelijk om betrokken te raken. Door deel te nemen, profiteer je van publiciteit en kun je jezelf positioneren als een bedrijf dat écht een verschil maakt.
Wat zijn de voordelen van deelname?
Naast het feit dat je onderdeel bent van de oplossing van een groot probleem, biedt deelname aan het programma ook praktische voordelen:
- Publiciteit en zichtbaarheid: Het programma werkt samen met diverse grote spelers in de sector, zoals BookDinners, Koninklijke Horeca Nederland en Food Inspiration, en geeft deelnemers volop zichtbaarheid. Deelname aan het programma kan je helpen om je bedrijf als koploper op het gebied van duurzaamheid neer te zetten.
- Versterking van je imago: Steeds meer gasten geven de voorkeur aan bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en milieu. Door biodiversiteitsvriendelijke producten op je menu te zetten, kun je nieuwe klantengroepen aantrekken en je bestaande gasten nog beter aan je binden. Je kunt biodiversiteit in je communicatie heel aaibaar maken en daardoor de ‘Feel Good Experience’ bij je gasten versterken.
- Loyaler personeel: Veel jonge medewerkers, vooral uit generatie Z, werken graag voor bedrijven met een duidelijke maatschappelijke missie, waaronder biodiversiteit. Door deel te nemen aan “Biodiversiteit op je Bord” kun je besparen op wervings- en inwerkkosten van personeel en risico’s op omzetderving door personeelsgebrek verkleinen.
- Innovatie: Het programma prikkelt chefs om nieuwe, biodiversiteitvriendelijke producten te gebruiken die in veel gevallen ook nog lekkerder en gezonder zijn. Dit zorgt niet alleen voor verrassende gerechten, maar laat je keukenbrigade ook groeien in creativiteit en vakmanschap. De chef als lokale held! Bovendien scant BookDinners gratis de online marketingprestaties van Partners en Ambassadeurs en geeft het verbetertips.
Doe mee aan de groene toekomst van de horeca
Het programma beoordeelt veel producten van Rungis reeds als ‘biodiversiteitvriendelijk’ en daarmee faciliteren wij onze klanten om eenvoudig aan het programma deel te nemen. Dutch Cuisine ondersteunt Rungis-klanten bovendien ‘op-maat’ om aan de spelregels te voldoen, bijvoorbeeld door eventuele aanpassingen in inkoop en/of de menukaart en door assistentie bij communicatie met de gast. Daarnaast word je in de schijnwerpers gezet. Dit is een unieke kans om je bedrijf en je betrokkenheid bij biodiversiteit breed uit te dragen.
Wil jij je gasten helpen om de wereld mooier te eten, profiteren van extra publiciteit, je imago bij gasten en personeel versterken en bovendien je bedrijf een innovatie-impuls geven? Neem dan deel aan het programma ‘Biodiversiteit op je Bord’.
Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.biodiversiteitopjebord.nl of stuur direct een mail naar biodiversiteit@dutch-cuisine.nl.
Dutch Cuisine werkt in het programma samen met diverse strategische partners, zoals Koninklijke Horeca Nederland, BookDinners, Food Inspiration, Gastvrijheid in Bedrijf, Ministerie LVVN, Wereldnatuurfonds, Naturalis, Bionext, Caring Farmers, Deltaplan Biodiversiteitherstel, Vogelbescherming en diverse horecagroothandels, provincies en gemeenten.