Rungis bij Food Inpsiration Days '24

Op 14 & 15 oktober is Rungis tijdens de Food Inspiration Days aanwezig bij Biodiversiteit op je bord!

Biodiversiteit op je bord

Biodiversiteit op je Bord is mede tot stand gekomen door Dutch Cuisine. Deze organisatie promoot de Nederlandse keuken en eetcultuur, zowel nationaal als internationaal, voor een breed publiek. Door seizoensgebonden en lokale groenten centraal te stellen en vis en vlees meer naar de achtergrond te verschuiven, moedigt Dutch Cuisine chefs aan om smaakvol, gezond en verantwoord te koken met aandacht voor een duurzaam voedselsysteem.

Rungis verbindt de chef en de teler. Door actief met telers samen te werken in plaats van anoniem te kopen op de veiling, kunnen we maatregelen nemen die de biodiversiteit positief stimuleren. Voorbeelden van producten waarbij oog is voor de biodiversiteit komen van de volle Hollandse grond en de biologische teelt, denk aan koolsoorten en bladgroenten, maar ook aan bijvoorbeeld zeewieren uit de Oosterschelde.

De huidige wijze waarop het gros van ons voedsel wordt geproduceerd, zorgt voor verlies van biodiversiteit. Dat kan én moet anders. Dat verlies van biodiversiteit gebeurt wereldwijd, dus ook in Nederland. Het komt onder andere door (overmatig) gebruik van pesticiden, het verdwijnen van leefgebieden en het op grote oppervlaktes verbouwen van slechts één soort gewas.

New Dutch

Het thema op de Food Inspiration Days is dit jaar ‘new Dutch’. In 2025 wordt New Dutch een belangrijk thema om Nederland te profileren als een innovatief en creatief gidsland. Hoewel we wereldwijd bekend staan om technologie en watermanagement, zijn we ook vooruitstrevend in food. Het traditionele beeld van klompen, tulpen en kaas past hier niet meer bij. Tijdens de Food Inspiration Days ligt de focus op de avontuurlijke Nederlandse keuken.

Kom proeven!

Gerookte groente met compote van ui en verse augurk, koolrabi, gepofte boekweit, luchtige Boeren van Amstel kaas, en een kruidige mix van zuring, Oost-Indische kers en preischeutjes.

Dit verfijnde gerechtje brengt het beste van Nederlandse, biologische teelt samen in een verrassende combinatie van smaken en texturen. De basis bestaat uit ambachtelijk gerookte groenten, zorgvuldig 24 uur koud gerook. De rokerige tonen worden prachtig gecompenseerd door een zijdezachte compote van ui, verrijkt met de knapperige en lichtzure toetsen van verse augurk. Dunne plakjes koolrabi voegen een knisperend element toe, terwijl gepofte boekweit voor een unieke crunch zorgt. Het geheel wordt gecompleteerd met een luchtige Boeren van Amstel kaas, die een romige en licht zoute smaak toevoegt.

Een levendige mix van zuring, Oost-Indische kers en preischeutjes zorgt voor een kruidige frisheid en een vleugje pit, waardoor dit gerecht een ware smaakexplosie vormt op het bord. Alle ingrediënten zijn afkomstig van Nederlandse bodem en worden biologisch geteeld, wat garant staat voor pure smaken en een duurzame culinaire beleving. Geniet van dit kleurrijke en smaakvolle gerecht waarin de natuur, vakmanschap en het seizoen samenkomen op één bord!

De toekomst van de foodsector

Tijdens de Food Inspiration Days worden de nieuwste innovaties, trends en inzichten in de foodbranche gepresenteerd. Dit evenement biedt niet alleen inspirerende succesverhalen en praktijkvoorbeelden, maar geeft ook de handvatten die bedrijven nodig hebben om te vernieuwen en relevant te blijven.

Met praktische adviezen en strategische inzichten kunnen deelnemers een duidelijke roadmap ontwikkelen om voorop te blijven lopen in deze snel veranderende markt, in plaats van alleen te volgen.

Daarnaast biedt het evenement een unieke kans om te netwerken met meer dan 1.400 professionals uit foodservice en foodretail, en kennis te delen met de top van de branche.

Met ruim 25 (keynote) sprekers die de nieuwste ideeën en best practices delen, is dit de ultieme kans om geïnspireerd te worden door experts uit het vak.

Ik vind dat de communicatie heel sterk verloopt; er wordt aangegeven als iets er niet is en dan wordt er gezorgd voor een alternatief. Het klopt gewoon allemaal.

Hun medewerkers weten ondertussen wat mijn type keuken is. Ze weten hoe kritisch ik ben op structuur en smaak. Onze kracht is samenwerking: ik geef aan wat ik mooi en niet mooi vind.