De veelzijdigheid van spruitjes

Variatie in kleur, in vorm, wel of juist niet op stam: de oer-Hollandse spruitjes geven meer mogelijkheden dan ooit tevoren. In Nederland is er geen andere groente die zo’n controverse oproept als spruitjes. Je haat ze, of je bent er gek op. Maar ben je eigenlijk wel up-to-date over de veelzijdigheid van deze groente?

Spruitjes, niet de meest geliefde groente van ons land maar onterecht vinden wij! De spruitjes van nu zijn allang niet meer de spruitjes zoals ze vroeger waren. In veel gevallen behouden we graag de echte smaak van vroeger, maar in dit geval is moderner voor vele wel degelijk beter. De ‘moderne’ spruitjes zijn een stuk milder van smaak zonder dat mooie nootachtige te verliezen. Hierdoor wordt de ‘moderne’ spruit veel beter gewaardeerd. Daarnaast hoef je spruitjes echt niet meer alleen op klassieke wijze toe te passen. Probeer ze ook eens te roerbakken, te verwerken in een stamppot of bijvoorbeeld in een quiche. Spruitjes zijn dus super veelzijdig en ook nog eens ontzettend gezond! Alle reden om ze dus nog een kans te geven.

Naast de welbekende groene spruiten zijn er tegenwoordig ook paarse spruiten. Paarse spruiten zijn iets sneller gaar en blijven mooi paars wanneer ze worden gekookt. De paarse spruiten zijn ook nog eens iets zoeter van smaak en natuurlijk echt een feest op het bord.

Maar tegenwoordig hebben we ook al weer een nieuwe supergroente: de flower sprouts. De inspiratie achter het idee kwam vanuit een verlangen om een spruitje te creëren met een meer subtiele smaak die niet alleen veelzijdig is, maar er ook goed uit ziet. Het resultaat is een verrassende groente die wat lijkt op een kleine kool met groen grillige bladeren en paarse strepen.

Groene spruiten

Artikelnummer 20138, schone spruiten D, klein
Artikelnummer 20162, vuile spruiten D, klein
Artikelnummer 20282, vuile spruiten C, super groot
Artikelnummer 20214, vuile spruiten A, groot

Smaak: Nootachtig met een milde koolsmaak.

Bereidingswijze: Deze vitaminebommetjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zowel schoon als vuil. Koken, wokken of als stamppot.

Combineren met: Lekker gekookt, maar ook heerlijk gewokt, in een quiche of geroerbakt.

Paarse spruiten

Artikelnummer 20132

Smaak: Paarse spruiten zijn zoeter dan de groene en mooi nootachtig van smaak.

Bereidingswijze: Garen sneller dan groene spruitjes en behouden mooi hun kleur.

Combineren met: Leuk als variatie op de groene spruit. Een feest op het bord.

 

Flower sprouts

Artikelnummer 20419

Smaak: De complexe smaak van spruitjes gecombineerd met de milde, nootachtige smaak van kool.

Bereidingswijze: Deze supergroente is nog gezonder dan de gewone spruitjes en is na kort afspoelen klaar voor garing.

Combineren met: Lekker om te stomen, frituren, roerbakken of om toe te voegen aan stoofschotels.

Spruiten op stam

Artikelnummer 20470

Smaak: Door de stam zijn de spruitjes langer houdbaar.

Bereidingswijze: De spruiten los van de stam snijden of in zijn geheel bereiden in bijvoorbeeld de oven.

Combineren met: Door het bakken in boter en suiker worden de spruitjes gekarameliseerd en verdwijnt de bittere smaak.

De mensen van Rungis zijn altijd innoverend: ze komen steeds met nieuwe producten, hebben een groot assortiment en weten waarover ze praten. Ze weten precies welke producten we het beste kunnen gebruiken als ik een nieuw gerecht heb bedacht.

Rungis is een ware trendsetter op het gebied van AGF. Ik werk al langere tijd met Rungis samen en ze dagen me uit steeds nieuwe producten uit te proberen.