Wilde wieren uit de Oosterschelde

Door het ‘wild snijden’ van Jan Kruijsse wordt vers zeewier beschikbaar voor de Nederlandse chefs. De wieren worden op bestelling voor u gesneden.

Nationaal Park de Oosterschelde is een natuurgebied met zeer goede waterkwaliteit. Het resultaat is het meest zuivere zeewier, in het wild gesneden. En kwalitatief beter dan gezouten of gedroogd zeewier.

Het gebruik van zeewier wordt vaak geassocieerd met de Japanse keuken. Wat veel mensen niet weten is dat er ook in Europa een lange traditie op het gebied van zeewieren is. Zeewieren zijn juist prima inzetbaar in de Franse en Nederlandse keuken. Denk hierbij aan stamppot, salade, of kort gestoofd.

Roodhoorntjeswier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35021, doosje van 400 gram

Seizoen: Van juli tot december.

Smaak: Fruitige smaak. De structuur doet denken aan zeekraal.

Bereidingswijze: Rauw verwerken, kort stoven of frituren in tempura. Gedroogd en als poeder een super zoutvervanger. Geeft een rode kleur af.

Combineren met: Zeer veel combinaties mogelijk, zowel hartig als zoet.

Zeeslawier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35022, doosje van 400 gram

Seizoen: Juni tot december.

Smaak: Mals en zacht, licht zilt. De smaak heeft iets weg van spinazie of witte kool.

Bereidingswijze: Kort stoven of blancheren, het wier wordt dan zachter. Ook prima geschikt om vis mee in te pakken.

Combineren met: Schaal en schelpdieren.

Codium

Vers gesneden, ook wel viltwier genoemd Artikelnummer 35000, per gewenst gewicht

Seizoen: Jaar rond verkrijgbaar.

Smaak: Zeer mooie en aromatische smaak. Vlezige buisvormige stengels.

Bereidingswijze: Rauw of kort gestoofd. Ook te verwerken tot ijs, olie of poeder.

Combineren met: Voorgerechten met oester of bijvoorbeeld tartaar van zeebaars.

Vingerwier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35065, doosje van 350 gram

Seizoen: Vanaf februari.

Smaak: Een kelpsoort met een mooie vlezige structuur.

Bereidingswijze: Bereid net als de nerf van de wakamé: wat langer garen. Krijgt een iets groene kleur en een mooie vlezige structuur.

Combineren met: Zeer veel combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld met schaal- en schelpdieren.

Zee-Eikwier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35018, doosje van 500 gram

Seizoen: Jaar rond verkrijgbaar.

Smaak: Zilt en nootachtig. Vrij stevig, wordt zachter bij verhitting.

Bereidingswijze: Koken of als chips door te bakken in de oven samen met olijfolie en sesamzaad.

Combineren met: Sojasaus en groenten gerechten die een nootachtige toevoeging kunnen gebruiken.

Zeesap

Gefilterd Oosterschelde water Artikelnummer 35019, fles van 2 liter

Smaak: Zilt, zuiver en veel mineraliteit.

Bereidingswijze: Perfect om groenten of aardappels in te koken of vis in te garen. Zout hoeft niet meer te worden toegevoegd.

Combineren met: Groenten, aardappels, vis en nog vele andere ingrediënten.

Zeer geschikt om zeewier mee te spoelen.

Japans bessenwier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35024, doosje van 500 gram

Seizoen: Van februari tot en met augustus.

Smaak: Pittige zeewier smaak.

Bereidingswijze: Blancheren, stoven of als tempura.

Combineren met: Aardappel en vis. De stevige smaak vraagt om een combinatie met andere stevige smaken.

Wakaméwier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35020, doosje van 400 gram

Seizoen: Van half februari tot juni. Dit zeewier groeit als de watertemperatuur onder de 15°C is. Daarna verdwijnt het.

Smaak: Nootachtig aroma en diepe minerale smaak.

Bereidingswijze: Zeer geschikt om vis mee in te pakken en vervolgens in de oven te garen. Hier wier wordt dan knal groen.

Combineren met: Vis met een stevige smaak. Probeer ook eens samen met chocolade.

Zeespaghetti wier

Vers gesneden, ook wel riemwier genoemd Artikelnummer 35029, doosje van 400 gram

Seizoen: Van maart tot en met oktober.

Smaak: Milde en lekkere zeewier smaak.

Bereidingswijze: Blancheren, stoven of koken.

Combineren met: De zachte smaak leent zicht voor subtiele gerechten. Doet na 5 minuten koken echt aan gekookte spaghetti denken! Net zo zacht, vlezig en rijk.

Iersmoswier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35023, doosje van 400 gram

Seizoen: Van juli tot oktober, in kleine hoeveelheden beschikbaar.

Smaak: Zonder bereiding is Iersmos vrij hard. De smaak is zilt.

Bereidingswijze: Koken om als bindmiddel te gebruiken. De bindende stoffen lossen op in het water. Ook als chips te frituren.

Combineren met: Te gebruiken in pudding of aspic.

Dulsewier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35028, doosje van 400 gram

Seizoen: Van juni tot en met september. Op aanvraag beschikbaar.

Smaak: Mals en zacht, licht zilt. De smaak heeft iets weg van bladgroenten of kool.

Bereidingswijze: Rauw aanmaken met olijfolie of kort stoven of blancheren. Ook prima geschikt om vis mee in te pakken.

Combineren met: Zeer veel combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met schaal- en schelpdieren.

Visdraadwier

Vers gesneden, uit de Oosterschelde Artikelnummer 35017, doosje van 250 gram

Seizoen: Bij zachte winter het jaarrond. Na storm lastig verkrijgbaar, het wier slaat los en drijft weg.

Smaak: Krokant en licht zilt.

Bereidingswijze: Rauw houden. Op het allerlaatst aan je gerechten toevoegen.

Combineren met: Mooi krokant bij koude hartige gerechten.

Het fijne van zeewier weten?

Kijk ook eens op zeewierwijzer.nl.

Rungis is altijd op zoek naar de beste producten voor toprestaurants. Rungis maakt écht het verschil! Vooral hun exotische aanbod is fantastisch.

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.