Cevennes uien, een ui als geen ander

Uien zijn er in verschillende kleuren, maten en met een andere herkomst. De Cevennes uien uit Frankrijk behoort bij Rungis tot één van de favorieten. Met zijn fantastische zoete smaak is deze ui echt een ui als geen ander.

In het zuiden van Frankrijk vinden we de streek Cevennen. Naast dat het een prachtig natuurgebied is, komen hier ook de geliefde Cevennes uien vandaan. Deze zoete uien worden hoog tussen de bergen geteeld, op terrassen omringd door stenen muurtjes. Mechanisatie is hier bijna onmogelijk, de hele teelt van de Cevennes ui gebeurt hier dan ook met de hand. De Cevennes ui profiteert hier volop van het klimaat en de grond. Door deze ideale omstandigheden ontstaat een heerlijke zoete ui, echt de crème de la crème. Deze ui wordt alleen hier geteeld en heeft dan ook een BOB, beschermde oorsprongsbenaming.

De Cevennes uien zijn dus een stuk zoeter dan andere uien. Een ander groot pluspunt van deze ui is het ontbreken van de bijtende stof waar je normaal gesproken van gaat ‘huilen’ bij het schillen en snijden. Tranende ogen zijn bij de Cevennes uien verleden tijd! Naast mooi zoet is de Cevennes ui knapperig als een appel, mooi stevig van structuur en heerlijk sappig. Deze ui leent zich perfect voor rauwe bereidingen dankzij zijn zachte aroma, maar ook in warme bereidingen is deze ui een echte aanwinst.

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.

Rungis is een ware trendsetter op het gebied van AGF. Ik werk al langere tijd met Rungis samen en ze dagen me uit steeds nieuwe producten uit te proberen.