Pepijn Mittelmeijer
Pepijn Mittelmeijer alias Pino is varend kok
Jij hebt de mooiste baan ter wereld!
‘Dat kun je wel zeggen. Op dit moment werk ik op de Anastasia, een 76 meter lang motorjacht dat van Nederlandse komaf is. De afgelopen tien jaar ben ik overal geweest: de Caraïben, de Pacifische zee, de Mediterranée. Amerika, Australië, Azië, het Midden-Oosten: you name it.
Met mijn goede vriend Edwin Soumang, klasgenoot op de Middelbare Hotelschool in Wageningen, werkte ik toendertijd op een privé-eiland bij Ibiza. Daar heb ik de jachtwereld leren kennen. Mijn Amerikaanse vrouw werkte ook op het eiland en we konden aanmonsteren bij een jacht met een internationale crew waardoor we bij elkaar konden blijven.’
Voor wie kook je?
‘Voornamelijk voor heel welvarende gasten. Ik kan helaas niet zeggen wie het zijn, omdat ze tot een elitegezelschap behoren. De meesten van hen zijn zakenmensen, maar af en toe zit er ook een bekendheid tussen. Sommigen brengen familie en vrienden mee die ze graag ook culinair willen verwennen. Mijn taak bestaat uit de inkoop, het maken van de menu’s, het leiding geven aan de keukenbrigade en alle communicatie tussen de stewardessen en de gasten aan boord. Plus natuurlijk het koken.’
Wat schaft de pot aan boord?
‘Ik heb veel vrijheid, maar ik moet natuurlijk wel rekening houden met bepaalde wensen. In principe moeten we alle type keukens en bereidingswijzen kunnen toepassen. Ik werk graag met vis en schaal- en schelpdieren, maar er wordt ook vaak om vlees gevraagd. De laatste jaren zie je dat het groente- en fruitaanbod steeds groter wordt. Producten moeten van de beste kwaliteit zijn om aan de hoge verwachtingen van de gast te kunnen voldoen. Gelukkig hebben we geweldige leveranciers als Rungis die ons daarbij helpen.’
De laatste jaren zie je dat het groente- en fruitaanbod steeds groter wordt
Wat zijn je favoriete soorten groente en fruit?
‘In ieder geval groente en fruit van het seizoen. Ik ben dol op asperges, waarschijnlijk door het gemis aan Nederland. De groente staat in het middelpunt. Hoewel je op asperges veel bereidingswijzen kunt loslaten, vind ik ze zelf het lekkerst gestoofd in eigen vocht en dan opgewarmd met een klontje boter. Aan boord maak ik meestal iets gecompliceerders, zoals mousse, geserveerd in een eitje met truffel en gefrituurde eidooier.
Ook fruit gebruiken we veel. De zomer heeft het mooiste aanbod met z’n bessen en steenfruit. Ook meloenen zijn er te kust en te keur. Maar áls ik moet kiezen, dan is het voor Hollandse zomerkoninkjes. Voor aardbeien met een beetje slagroom of citroencrème, witte chocolade, merengue en verveine…’
Hoe verloopt de bevoorrading?
‘Rungis heeft een fantastisch assortiment waarvan ik, omdat we internationale gasten hebben, ruim gebruik maak. Wij werken samen met een Nederlands bedrijf dat schepen bevoorraadt. Ik geef de bestelling door en binnen 24 uur heb ik alles aan boord. De versheid en daardoor lange levensduur van de producten is hartstikke fijn als je op zee bent.’
Wat is fijn en minder fijn aan je werk?
‘Het gevoel van vrijheid… het reizen. Aan de andere kant ben ik veel van huis en zie mijn familie niet zo vaak als ik zou willen’