Hopscheuten: een echte delicatesse, niet alleen in België

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Een plant die beter bekend is als leverancier van hop die gebruikt wordt bij het bierbrouwen.

Qua uiterlijk lijken ze op taugé, maar ze hebben een zeer delicate smaak. Zo belangrijk als de eerste asperges van de koude grond voor Nederlanders zijn zo zijn de hopscheuten dat voor de Belgen. Alleen zijn de hopscheuten een stuk korter verkrijgbaar dan de asperges, meestal van begin maart tot eind april. Het product is slechts kort en in kleine hoeveelheden beschikbaar. Dit betekent dat de prijzen pittig zijn.

De smaak heeft iets weg van asperges, maar heeft een kruidiger, nootachtige smaak.
Dit is hét product

In Nederland beginnen deze scheuten ook steeds meer geliefd te worden. Het is geen mooi product om te zien en het kost daarom wat extra moeite om uit te leggen waarom dit echt hét product is. Wanneer chefs voor het eerst kennis maken met de verfijnde smaak van dit product en proeven, zijn ze direct om.

Smaak vangen

De klassieke manier om de hopscheuten te bereiden is door ze kort te blancheren in water met zout, dan laten schrikken in ijswater en uiteindelijk met room en nootmuskaat opwarmen. Wie het geproefd heeft, is overtuigd. Ook kan je ervoor kiezen de smaak meer ’te vangen’ door bijvoorbeeld kort te stoven in een klontje boter. Dit is iets wat Nederlandse restaurants niet mogen missen.

Hopscheuten

Artikelnummer: 20071

Smaak: Een verfijnde smaak met nootachtige tonen.

Bereidingswijze: Kort koken

Combineren met: lekker met een romige saus en met een goed wit biertje.

Rungis en ik delen de passie voor kwaliteit. We werken al meer dan 30 jaar samen, maar toch zorgt Rungis elke keer weer voor innovatie.

Rungis is een fijne leverancier die altijd op zoek is naar nieuwe producten waar wij als koks lekker mee kunnen experimenteren. Daar communiceren ze ook goed over. Voor mij is dat een meerwaarde.