Witlof en Italiaanse slasoorten
Witlof, ook wel ‘Brussels lof’ genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst. Door gebrek aan daglicht ontwikkelt zich zo geen chlorofyl, waardoor ze overwegend blank blijven, net als asperges.
Roodlof wordt al eeuwen geteeld in de Veneto streek in Italië. Het is een kruising tussen witlof en Radicchio rosso en wordt op dezelfde wijze geteeld. Kleine roodlofjes hebben vrijwel geen harde kern en zijn meestal van de beste kwaliteit. Radicchio is een algemene term voor verschillende soorten cichorei. In de streek Veneto, Italië, bestaan er al 5 verschillende soorten. Zoals de Treviso precoce, tardivo en de Castelfranco. Allen met hun eigen kleur, vorm en aangenaam bittere smaak. Deze Italiaanse slasoorten zijn zeer breed inzetbaar en doen het zowel goed rauw in salades als gegaard in soepen en risotto’s.
Witlof
Artikelnummer 20169, fijn
Artikelnummer 20167, grof
Artikelnummer 20257, doos 5 kilo
Artikelnummer 20261, du marche
Smaak: Vroeger was witlof erg bitter, maar tegenwoordig een stuk milder van smaak.
Bereidingswijze: Traditioneel met ham en kaas uit de oven of juist mooi rauw houden.
Combineren met: Lekker om te roerbakken of rauw te verwerken in een salade. Ook klassiek te karameliseren en te stoven zoals bij fazant à la Brabançonne.
Mini witlof
Artikelnummer 20168
Smaak: Mooie kleine witlofkropjes met een goudgeel randje. Heerlijk zacht van smaak.
Bereidingswijze: Direct klaar om te verwerken. Bijvoorbeeld rauw of gegaard en daarna geroosterd.
Combineren met: Perfect om rauw te gebruiken.
Cicoria puntarelle
Artikelnummer 20288
Smaak: De scheuten hebben een nootachtige, licht bittere smaak. De smaak zit tussen witlof, andijvie en venkel in.
Bereidingswijze: Rauw heeft de puntarelle een licht bittere smaak, gestoofd lijkt de smaak op die van pittige andijvie.
Combineren met: Gebruik de buitenste bladeren voor een warme bereiding en de scheuten voor een salade.
Rode witlof
Artikelnummer 20137
Smaak: Roodlof is een kruising tussen witlof en rode sla, radicchio rosso. De smaak is pittig en zoet.
Bereidingswijze: Beste om rauw te gebruiken. Bij koken verliest de roodlof zijn kleur en knapperigheid.
Combineren met: Rauw, als garnering en in salades of in verschillende wok- of ovengerechten.
Witlof met pen
Artikelnummer 20480
Artikelnummer 20490, mini
Smaak: Uitgesproken bitter van smaak.
Bereidingswijze: Laat de wortel aan de witlof vastzitten, schil de wortel en snijd in de lengte door de helft. Rooster op de snijkant.
Combineren met: Heerlijk in combinatie met een blond biertje.
Radicchio La Rosa del Veneto
Artikelnummer 50041
Smaak: Deze lichtroze kropjes zijn een stuk minder bitter van smaak dan de meeste radicchio soorten. Zelfs met een zoete nasmaak.
Bereidingswijze: Door zijn zachte smaak uitermate geschikt om rauw te verwerken in een salade.
Combineren met: Rauw in salades, maar ook lekker om warm te bereiden.
Friseline
Artikelnummer 20481
Smaak: Het licht bittere van witlof en het fris-knapperige van frisée sla.
Bereidingswijze: Het knapperige, gekrulde blad is heerlijk om rauw te gebruiken.
Combineren met: In bijvoorbeeld een salade met blauwe kaas of geitenkaas. Of juist bij een waldorfsalade met walnoten.
Sous-vide witlof
Artikelnummer 261000
Smaak: Karakteristieke witlofsmaak, perfect gegaard zonder verkleuring.
Bereidingswijze: Bijvoorbeeld in de lengte doormidden snijden en roosteren op de snijkant.
Combineren met: Door het vacuüm garen gaan geen smaken verloren en blijven alle voedingsstoffen behouden. De witlofjes zijn direct te gebruiken.
Radicchio rosso
Artikelnummer 50014
Smaak: Rode sla met een knapperig en stevig blad met een bittere witlof smaak.
Bereidingswijze: Snijd rauw in reepjes voor in de salade. Blancheer of roerbak om de bittere smaak naar voren te brengen.
Combineren met: Snijd bijvoorbeeld in kwarten om te grillen.
Treviso precoce
Artikelnummer 50016
Smaak: Roodlof sla met lange, brede bladeren. Frisbitter van smaak.
Bereidingswijze: Mildere smaak dan de radicchio rosso, komt goed tot zijn recht in salades en bijgerechten.
Combineren met: In Italië vaak gegrild en geserveerd als alternatief voor steak. Snijd de treviso door midden, besprenkel met olijfolie en grill op de snijkant.
Treviso tardivo
Artikelnummer 50030
Smaak: Bijzondere verschijning met langwerpige, gekrulde bladeren. Licht bitter.
Bereidingswijze: De bittere smaak wordt milder wanneer de treviso wordt gekookt of geroosterd.
Combineren met: Door het gekrulde blad ook prima als decoratie te gebruiken.
Radicchio castelfranco
Artikelnummer 50018
Smaak: Roomkleurig blad met rode stippen. Licht bitter en zoet van smaak.
Bereidingswijze: De buitenste bladeren zijn breed toepasbaar, maar vooral de kern is zeer smaakvol.
Combineren met: Net als de bittere radicchio’s goed te verwerken in warme toepassingen als soep, risotto, pizza of bijvoorbeeld gegrild.
Radicchio La Rosa di Padova
Artikelnummer 50039
Smaak: Misschien wel de mooiste radicchio soort. Het dieprode, openstaande blad doet denken aan een roos.
Bereidingswijze: Sauteren, grillen of roosteren. Gekookt wordt de structuur zachter en komt de bittere smaak naar voren.
Combineren met: Rauw een mooie pittige en kleurrijke toevoeging.
Indivia scarola
Artikelnummer 20589
Smaak: Stevige, malse bladeren met een pittige smaak.
Bereidingswijze: Het gele hart is mooi zacht van smaak, de bladeren zijn licht pittig en doen het goed in salades.
Combineren met: Gebruik in klassieke Italiaanse gerechten als zuppa di scarola. Ook lekker in salades of verschillende pasta’s.
Witlof poeder
Artikelnummer 360008
Smaak: Herkenbare witlof smaak.
Bereidingswijze: Direct te strooien of bijvoorbeeld te verwerken in een tuille.
Combineren met: Lekker met gerookte vis of bijvoorbeeld bij gevogelte.