Hoe wild wil je het hebben

Frank Radder is gediplomeerd herborist en kweker van biologische kruiden

Frank is met name leverancier van biologische potkruiden voor Rungis. Rungis sloeg voor hem de brug tussen zijn kwekerij en de tophoreca in Nederland. En toen die brug er eenmaal lag, zag hij meer kansen. Nu trekt Frank Radder als gediplomeerd herborist de wilde natuur in om op zeer beperkte schaal kruiden te plukken. Dat heeft niets met commercie te maken, maar alles met passie.

Hoe het allemaal begon

‘Mijn verhaal begint met een krantenwijk en heel veel aardbeien plukken. Zo spaarde ik als jongen het geld bij elkaar om een kwekerij te beginnen; want daar lag mijn passie. In eerste instantie ging het om sierplanten en vaste planten voor de tuin. Maar dat bleek een modegevoelig product. Uiteindelijk ben ik stap voor stap, in vijf jaar, overgestapt naar kruiden.’

Overstap naar biologisch

‘Toen ik door een heel grote afnemer gewezen werd op fungiciden en pesticiden in een proeflevering, die er volgens werkelijk alle handboeken al lang niet meer in hoorden te zitten, zijn we in 2009 overgestapt op zuiver biologische kweek. We zijn nu SKAL-gecertificeerd en leveren liefst zeventig verschillende soorten potkruiden aan onder meer Rungis. Langzaam gekweekt en boordevol vitaminen, mineralen, bioactieve stoffen, geur, kleur, smaak en textuur.’

‘Ik deel met Rungis dat we vakidioten zijn. Volkomen verslingerd aan het product. Daarbij heeft Rungis ervoor gezorgd dat ik met mijn producten een entree kreeg in de horeca. Ik stond als kweker ineens in de Culinaire Saisonnier.’

Eten uit de natuur

‘Inmiddels heb ik meerdere opleidingen tot herborist afgerond. Ik trek nu de natuur in op zoek naar wat die wekelijks te bieden heeft. Zomaar plukken in de vrije natuur is natuurlijk absoluut ‘not done’. Sterker nog, verschillende planten zijn beschermd. Maar ik zoek, determineer en pluk met respect. Wat hier in het wild groeit, is veel krachtiger en smakelijker dan de gekweekte versies. En veel bestaat niet eens gekweekt.’

Ik deel met Rungis dat we vakidioten zijn

‘Wat gastronomisch toepasbaar is aan bloemen, planten, wortelen van planten en bessen, biedt Rungis op zeer bescheiden schaal aan. Met een foto, een beschrijving en vaak ook een indicatie van de mogelijkheden. Daarna kijk ik of er voldoende beschikbaar is. Het is nog geen promille van mijn omzet en het kost me zeeën aan tijd, dus met zakelijkheid heeft dit niets te maken. Maar als ik het enthousiasme van de chefs zie als we gaan ‘eten uit de natuur’, weet ik waarvoor ik het doe.’

Wildkruiden op bestelling uit de natuur geoogst

Onze goede vriend en gepassioneerd herborist Frank Radder plukt voor jou op bestelling wilde kruiden uit de Limburgse natuur. Vul onderstaand formulier in en wij houden je met een wekelijkse mailing op de hoogte van ons wildkruidenaanbod!

Hun medewerkers weten ondertussen wat mijn type keuken is. Ze weten hoe kritisch ik ben op structuur en smaak. Onze kracht is samenwerking: ik geef aan wat ik mooi en niet mooi vind.

Je hoort het linksom en rechtsom: die leveren kwaliteit. Ik ben dankzij hen altijd verzekerd van goeie spullen. Als je goeie spullen inkoopt, ben je al op de helft.