Oca knollen van Hollandse bodem

Super trots zijn we op de samenwerking met onze bevlogen telers. En dat uit zich in fantastische producten, zoals deze Hollandse oca knollen. Voor het eerst geoogst in Nederland, een echte primeur!

De oca knolletjes, of oxalis knolletjes zoals ze ook wel genoemd worden, hebben hun oorsprong in Peru. Maar ze zijn nu ook voor het eerst geteeld in Nederland. De oca wordt geplant in het voorjaar en geoogst in de winter. Maar de oca kan niet tegen vorst. Zodra er nachtvorst op komst is moet de oca goed worden afgedekt, maar zodra de temperatuur weer iets stijgt moet het direct weer de ruimte en het licht krijgen om te groeien. Een zeer intensieve teelt dus voor dit bijzondere product.

Oca is familie van de klaverzuring, dat is ook duidelijk te zien aan de bladeren die boven de grond komen. De oca komt in vier verschillende kleuren, rood, roze, oranje en wit. Alle kleuren hebben een verschil in smaak, maar de typische frisse en knapperige oca smaak blijft altijd aanwezig. De oca wordt in Peru vooral gebruikt in soepen of in een traditionele Peruaanse barbecue, gepoft in een kuil met kooltjes. Maar ook rauw zijn de oca knollen verrassend van smaak. Door de toevoeging van bijvoorbeeld sushi azijn wordt de spanning en de complexiteit in de smaak verhoogd.

 

Rode oca knollen

Artikelnummer: 20572

Smaak: Een krokant en sappig knolletje. Familie van de klaverzuring dus rauw mooi fris.

Bereidingswijze: Zowel rauw als gaar interessant. Door garen wordt het knolletje zachter en milder.

Combineren met: De spanning en complexiteit wordt verhoogd door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Oranje oca knollen

Artikelnummer: 20560

Smaak: Een heerlijk fris en knapperig knolletje. De smaak van de oranje oca is fruitiger dan de rode variant.

Bereidingswijze: Rauw dun schaven of poffen.

Combineren met: Lekker bij ceviche of verwerkt in een poké bowl.

Roze oca knollen

Artikelnummer: 130124

Smaak: Aardse smaak en heerlijk sappig.

Bereidingswijze: Probeer ze eens te bereiden in een traditionele Peruaanse barbecue, gepoft in een kuil met kooltjes.

Combineren met: In Peru vaak warm gebruikt in soepen. Warm wordt de oca een stuk milder van smaak.

Witte oca knollen

Artikelnummer: 20558

Smaak: Sappig, iets fris en pittig. Het oppervlakte van de knollen is onregelmatig gevormd.

Bereidingswijze: Rauw, dun snijden, schaven of stoven.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Ik vind dat de communicatie heel sterk verloopt; er wordt aangegeven als iets er niet is en dan wordt er gezorgd voor een alternatief. Het klopt gewoon allemaal.

Met excursies, gastlessen, seizoensinformatie over groente en fruit en het mee ontwikkelen van SVH-leermiddelen deelt Rungis passie en kennis met de toekomstige generatie gastronomische toppers.