Peruaans groenten en fruit

De Peruaanse keuken staat bekend als een van de beste in Latijns-Amerika, en is de laatste jaren ontdekt door topkoks. Zo heeft een gerecht als ceviche een plaats verworven in vele exclusieve restaurants over de hele wereld.

De Peruaanse keuken kenmerkt zich onder meer door een zeer grote variëteit aan ingrediënten. Naast de aardappel, die oorspronkelijk uit Peru komt, bestaan er ook talloze variëteiten in groenten. Zo zijn er naar schatting meer dan 100 soorten pepers, in Peru aangeduid met het woord aji. Ook wordt er, met name in de Andes, veel gebruik gemaakt van mais. Waar ook weer vele soorten van bestaan, zoals een zwart/paarse variant waarvan dranken en desserts worden gemaakt. Maar Peru kent ook veel verrassende fruitsoorten met een bijzonder goede smaak en rijpheid.

 

Capucien knol

Artikelnummer 10045

Smaak: De smaak van de capucien knol doet sterk denken aan de smaak van de mashua, heerlijk pittig en iets dropachtig.

Bereidingswijze: Rauw dun snijden of schaven of stoven.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door toevoegen van bijvoorbeeld sushiazijn.

Mashua

Artikelnummer 20556

Smaak: De indrukwekkende smaak van deze mashua uit Peru doet in eerste aanzet aan drop denken. Iets later komt er een prettige pittigheid bij.

Bereidingswijze: Rauw dun snijden of schaven en stoven.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Mashua incamix

Artikelnummer 20557

Smaak: Smaak is gelijk aan die van de gele mashua met drop een pittigheid maar dan in spectaculaire kleuren en tekeningen.

Bereidingswijze: rauw dun snijden of schaven en stoven.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Witte oca

Artikelnummer 20558

Smaak: Sappig, iets fris en pittig. Het oppervlak van de knollen is onregelmatig gevormd.

Bereidingswijze: Rauw dun snijden of schaven en stoven.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Oranje oca

Artikelnummer 20560

Smaak: Krokant, fris en iets pittig. De oca (oxalis tuberosa) is een plant uit de klaverzuringsfamilie. De plant produceert knolletjes met een witte, gele of rossige kleur.

Bereidingswijze: Zowel rauw als gaar interessant. Door garen wordt het knolletje zachter en milder.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Rode oca

Artikelnummer 20572

Smaak: Een krokant en sappig knolletje met een frisse en pittige smaak. Mooi rossig van kleur.

Bereidingswijze: Zowel rauw als gaar interessant.

Combineren met: Ook hier wordt de spanning en complexiteit verhoogt door het toevoegen van bijvoorbeeld sushi azijn.

Yacon wortel

Artikelnummer 20559

Smaak: Yacon in een eenjarige plant, familie van de zonnebloem en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte. Yacon is verrassend zoet, krokant en smaakvol. En dat voor een rauwe knol!

Bereidingswijze: Rauw houden, alleen schillen en een keer afspoelen.

Combineren met: Prima bij bijvoorbeeld voorgerechten of zelfs in desserts.

Camote morado

Artikelnummer 130135

Smaak: Een oranje vlezige bataat met een paarse schil.

Bereidingswijze: Na het schoonborstelen en afspoelen kan je de schil aan de zoete aardappel laten en mee garen.

Combineren met: Lekker met limoen, mais en rode peper.

Camote amarillo

Artikelnummer 130136

Smaak: Een oranje vlezige bataat met een witte schil.

Bereidingswijze: Bijvoorbeeld poffen of pureren.

Combineren met: Gegaard en in plakken gesneden bij ceviche samen met mais.

Zwarte maiskolven

Artikelnummer 20472

Smaak: Verwerkt in de traditionele Peruaanse drank Chicha Morada. Geeft de mais een nootachtige, lichtzoete volle smaak.

Bereidingswijze: Wordt vooral gebruikt voor Chicha Morada; een zoete fruitige drank op basis van mais.

Gekleurde mais

Artikelnummer 270923

Smaak: Deze mais komt oorspronkelijk uit Peru maar wordt door ons aangeboden uit Hollandse, biologische teelt. De smaak is naturel.

Bereidingswijze: Als gehele kolf poffen in de magnetron, echt heel gaaf!

Combineren met: Lekker om op smaak te brengen met een kruidenzout naar keuze.

Witte maiskolf

Artikelnummer 20492

Smaak: Peruaanse witte mais, met een zeer sappige en grove korrel.

Bereidingswijze: Koken of stoven.

Combineren met: Wordt vaak gebruikt in traditionele gerechten als choclo con queso, mais en kaas schotel en in pastel de choclo, pastei van mais.

Chulpe mais gedroogd

Artikelnummer 280077

Smaak: Puntige gedroogde maïskorrels die vaak geroosterd worden gegeten. De korrels zwellen op en worden zachter bij verhitting, maar ze blazen niet op zoals popcorn.

Bereidingswijze: Gemakkelijk en snel te bereiden. Alles wat je nodig hebt is een beetje plantaardige olie, wat zout en een koekenpan met een deksel.

Combineren met: Lekker als aperitief. Verwerkt in gerechten.

Habanade pepers

Artikelnummer 20548

Smaak: Deze peper heeft alle aroma’s van de hete habanero, maar dan zonder de pittigheid. Heel bijzonder!

Bereidingswijze: Rauw al fantastisch, maar ook lekker om te poffen of te roosteren.

Combineren met: Zeer breed te gebruiken.

Aji amarillo pepers

Artikelnummer 20465

Smaak: Deze pepers zijn medium heet en hebben een heerlijk aroma.

Bereidingswijze: Rauw al fantastisch maar ook lekker om te poffen of te roosteren. De peper is medium heet en scoort ongeveer 30.000 tot 50.000 op de schaal van scoville.

Combineren met: De peper staat vooral bekend om zijn heerlijk fruitige aroma, wat doet denken aan perzik. Hierdoor is de peper lekker in salsa verde of sauzen.

Verse sweety drops geel

Artikelnummer 20550

Smaak: De sweety drops is een hele kleine paprika soort, want heet is hij niet. De sweety drops komen oorspronkelijk uit de jungle van Peru.

Bereidingswijze: Rauw mooie fruitig en krokant. Gaar zachter qua bite en voller van smaak.

Combineren met: Perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten of als gave toevoegen bij jouw eigen creaties.

Verse sweety drops rood

Artikelnummer 20549

Smaak: De sweety drops is een hele kleine paprika soort, want heet is hij niet. De sweety drops komen oorspronkelijk uit de jungle van Peru.

Bereidingswijze: Rauw mooie fruitig en krokant. Gaar zachter qua bite en voller van smaak.

Combineren met: Perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten of als gave toevoegen bij jouw eigen creaties.

Rocoto peper

Artikelnummer 20467

Smaak: Een milde rode peper met een dikke en stevige schil. De peper doet denken aan een pikante paprika.

Bereidingswijze: Deze heerlijke sappige pepers zijn heerlijk om te verwerken in salsa’s, stoofpotjes of sauzen.

Combineren met: Door de vorm en de dikke schil perfect om te vullen.

Aji rojo pepers

Artikelnummer 20466

Smaak: Een goed pittig pepertje.

Bereidingswijze: Dun snijden en goed gedoseerd gebruiken in bijvoorbeeld ceviche.

Combineren met: Lekker met gember, limoen, venkel en rode ui.

Aji limo mixto

Artikelnummer 20534

Smaak: Een zeer pittige, aromatische chilipeper in verschillende kleuren.

Bereidingswijze: Even afspoelen onder de kraan en vervolgens zowel rauw als gegaard te gebruiken.

Combineren met: Een belangrijk ingredient bij Peruaanse ceviche.

Rode aji panca gedroogd

Artikelnummer 20534

Smaak: Een donkerrode, gedroogde peper met een unieke zoete en rokerige smaak.

Bereidingswijze: Deze gedroogde peper is van alle zaadjes en draadjes ontdaan.

Combineren met: Veelal gebruikt in soepen, sauzen en rijstgerechten. Door de milde pittigheid zeer breed inzetbaar.

Gele aji mirasol gedroogd

Artikelnummer 20566

Smaak: De gedroogde vorm van de aji amarillo. Een goede balans tussen pittig en fruitig.

Bereidingswijze: Deze gedroogde pepers zijn van alle zaadjes en draadjes ontdaan.

Combineren met: Een stuk pittiger dan de aji panca. Doet het goed in bijvoorbeeld marinades.

Olluco amarillo

Artikelnummer 130121

Smaak: Aardse smaak welke doet denken aan biet, maar dan zachter en subtieler.

Bereidingswijze: Rauw en dun geschaafd zeer smakelijk en mooi om te zien. Garen kan ook prima.

Combineren met: Door a la minute te marineren in bijvoorbeeld sushi azijn krijgt de smaak en kleur een boost.

Olluco amarillo rojo

Artikelnummer 130137

Smaak: Smaak is gelijk aan de olluco amarillo, maar dan met roze spikkels op de schil.

Bereidingswijze: Rauw en dun geschaafd zeer smakelijk en mooi om te zien. Garen kan ook prima, de smaak wordt dan milder.

Combineren met: Door in de leggen krijgt de smaak en kleur een boost.

Olluco incamix

Artikelnummer 20555

Smaak: Ook hier voert de subtiele aardse smaak de boventoon.

Bereidingswijze: Rauw schaven geeft door de in het oog springende kleuren een ontzettend gaaf effect.

Combineren met: Zeer breed inzetbaar. Een frisse toevoeging maakt het geheel nog spannender.

Feijoa

Artikelnummer 100153

Smaak: Feijoa wordt ook wel ananasguave genoemd. Feijoa heeft een rijk en bloemig aroma met een mooie frisheid.

Bereidingswijze: De vruchten kunnen in fruitsalades, marmelade, vruchtenwijn of chutney worden verwerkt.

Combineren met: Perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten of als gave toevoeging bij jouw eigen creaties.

Verse lucuma

Artikelnummer 100280

Smaak: Het gele vruchtvlees geeft een wat droog, poederig mondgevoel met een bijzondere custard achtige smaak.

Bereidingswijze: Lucuma’s zijn ontzettend gezond en worden in poedervorm vaak gebruikt als natuurlijk zoetstof.

Combineren met: Deze zoete vrucht is perfect voor verwerking in ijs.

Maracuja

Artikelnummer 100065

Smaak: Passievrucht met groene schil en mooi friszuur geel vruchtvlees met eetbare pitjes.

Bereidingswijze: Rauw houden. In Peru is de maracuja een veel gegeten en in fruitsapjes verwerkte vrucht.

Combineren met: Heerlijk in desserts of in drankjes.

Grenadilla

Artikelnummer 100035

Smaak: Een zoete passievrucht met grijs kleurige eetbare pitjes.

Bereidingswijze: De stevige schil is makkelijk te openen en het vruchtvlees kan er zo makkelijk worden uitgelepeld.

Combineren met: Lekker door sapjes, in desserts of verwerkt tot marmelades.

Papaja

Artikelnummer 100077

Smaak: Perfect rijpe papaja met heerlijk zoet vruchtvlees en weinig pitjes.

Bereidingswijze: Geen bereiding nodig.

Combineren met: Lekker met wat citroensap erover om de zoete smaak in balans te brengen.

Pepino meloen

Artikelnummer 100323

Smaak: Ook wel appelmeloen of meloenpeer genoemd. Heerlijk sappig vruchtvlees met een zoete en aromatische meloen smaak.

Bereidingswijze: Geen bereiding nodig.

Combineren met: Zowel in zoete als hartige gerechten een subtiele maar smaakvolle toevoeging.

Mammee appel

Artikelnummer 100322

Smaak: Het vlees heeft een gele kleur en een aangename smaak welke vergeleken wordt met abrikoos.

Bereidingswijze: De giftige schil met het onderliggende bittere vlies en het giftige zaad moeten zorgvuldig worden verwijderd.

Combineren met: De bittere schil omsluit het zoete, aromatische vruchtvlees wat rauw wordt gegeten.

Zapote

Artikelnummer 100123

Smaak: De zwarte zapote is verwant aan de beter bekende kaki. Romig en zoet en de smaak doet denken aan vanille.

Bereidingswijze: Geen bereiding nodig.

Combineren met: Een vrucht uit het oerwoud, die wordt gebruikt voor cocktails, maar ook uit de hand wordt gegeten.

tumbo bananenpassiefruit

Artikelnummer 100321

Smaak: Oranje vruchtvlees met een zure smaak en stevige eetbare pitjes.

Bereidingswijze: Door de zure smaak, kan deze passievrucht beter niet rauw worden geconsumeerd, maar worden verwerkt in bijvoorbeeld sapjes.

Combineren met: Een beetje suiker brengt de zure smaak goed in balans. Lekker in jams of bijvoorbeeld ijs.

Cherimoya

Artikelnummer 100020

Smaak: Ook wel suikerappel genoemd. Romig vruchtvlees met een heerlijk zoete smaak. Perfect rijp.

Bereidingswijze: De zwarte pitten zijn niet eetbaar.

Combineren met: Heerlijk om zo los te eten, maar ook erg smaakvol verwerkt tot ijs.

Verse cacao

Artikelnummer 110075

Smaak: Cacaopeulen zijn de vruchten die gebruikt worden om chocolade te maken.

Bereidingswijze: Eet het rauw op om de smaak van de rauwe chocolade te ervaren of meng ze gemalen in een smoothie of door de thee.

Combineren met: Oorspronkelijke bereiding is fermenteren, roosteren en malen van de bonen tot een pasta. Daarna gemengd met water en gecombineerd met mais en peper.

Lulo naranjilla

Artikelnummer 100320

Smaak: Het aroma van deze vrucht is fris en lichtzuur en doet wat denken aan ananas en limoen.

Bereidingswijze: Even door de midden snijden en het sappige vruchtvlees uitknijpen.

Combineren met: Geperst als sap heerlijk verfrissend.

Cocona

Artikelnummer 100324

Smaak: Ook wel orinoco-appel genoemd. Nauw verwant aan de lulo. Smaak tussen tomaat en citroen.

Bereidingswijze: Het vruchtvlees van de cocona is geel en smaakt naar tomaat. De vruchten worden als handfruit gegeten of tot sap verwerkt.

Combineren met: De kleur is geel of tomaatrood; het crèmekleurige vruchtvlees is friszoet van smaak en zeer dorstlessend.

Het is alsof je op een heel grote groentemarkt loopt waar je werkelijk alles kunt vinden. Dat is de kracht van Rungis!

Gelukkig is er bij Rungis sprake van constante aanvoer, want we hebben soms wel driehonderd koolrabi’s nodig. Niet alleen voor De Librije, ook voor bijvoorbeeld Bar Senang: ook daar is groente en fruit ruim vertegenwoordigd op het menu.