Zelf Brabantse Wal asperges steken

Samen met collega-chefs zijn we op de fiets gesprongen, de aspergestekers liggen klaar en de omgeving doet de rest. We fietsen langs de aspergevelden van de schitterende Brabantse Wal, het oudste aspergegebied van Nederland.

 

We kijken terug op een geslaagde dag waarin we samen nog beter kennis hebben gemaakt met de Brabantse Wal asperge en zelf hebben ervaren wat er allemaal bij de oogst komt kijken. Chef Rob Leenaerts van restaurant Jagersrust liet proeven van zijn favoriete bereidingen van de asperge die zijn hart heeft gestolen.

Echt verbaasd dat er zoveel werk aan asperges vastzit

Op de fiets zijn de koks in twee groepen naar het aspergeveld gereden om zelf asperges te steken. Een hele belevenis, vertelt aspergeteler Corné Ooms, voorzitter van de telersvereniging Brabantse Wal Asperge aan BN DeStem. ,,Koks uit bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam waren echt verbaasd dat er zoveel werk aan asperges vastzit.”

De Brabantse Wal asperge

Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik is typerend voor de Brabantse Wal.

De Brabantse Wal asperge onderscheidt zich door de licht zilte smaak. Deze unieke smaak wordt gevormd door het ondergrondse water dat vanaf de Kalmthoutse Heide een weg door de Brabantse Wal richting Zeeland zoekt en door de zilte zeelucht die vanaf Zeeland over de Wal waait.

In 2016 is de Brabantse Wal Asperge erkend als Europees Streekproduct en staat hiermee in het rijtje van Goudse Kaas, Parmaham en de Opperdoezer Ronde; goed gezelschap dus!

Kijk voor meer informatie ook eens op  http://brabantsewalasperges.nl/

Rungis en ik delen de passie voor kwaliteit. We werken al meer dan 30 jaar samen, maar toch zorgt Rungis elke keer weer voor innovatie.

Het is alsof je op een heel grote groentemarkt loopt waar je werkelijk alles kunt vinden. Dat is de kracht van Rungis!