Zelf Brabantse Wal asperges steken

Samen met collega-chefs zijn we op de fiets gesprongen, de aspergestekers liggen klaar en de omgeving doet de rest. We fietsen langs de aspergevelden van de schitterende Brabantse Wal, het oudste aspergegebied van Nederland.

 

We kijken terug op een geslaagde dag waarin we samen nog beter kennis hebben gemaakt met de Brabantse Wal asperge en zelf hebben ervaren wat er allemaal bij de oogst komt kijken. Chef Rob Leenaerts van restaurant Jagersrust liet proeven van zijn favoriete bereidingen van de asperge die zijn hart heeft gestolen.

Echt verbaasd dat er zoveel werk aan asperges vastzit

Op de fiets zijn de koks in twee groepen naar het aspergeveld gereden om zelf asperges te steken. Een hele belevenis, vertelt aspergeteler Corné Ooms, voorzitter van de telersvereniging Brabantse Wal Asperge aan BN DeStem. ,,Koks uit bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam waren echt verbaasd dat er zoveel werk aan asperges vastzit.”

De Brabantse Wal asperge

Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik is typerend voor de Brabantse Wal.

De Brabantse Wal asperge onderscheidt zich door de licht zilte smaak. Deze unieke smaak wordt gevormd door het ondergrondse water dat vanaf de Kalmthoutse Heide een weg door de Brabantse Wal richting Zeeland zoekt en door de zilte zeelucht die vanaf Zeeland over de Wal waait.

In 2016 is de Brabantse Wal Asperge erkend als Europees Streekproduct en staat hiermee in het rijtje van Goudse Kaas, Parmaham en de Opperdoezer Ronde; goed gezelschap dus!

Kijk voor meer informatie ook eens op  http://brabantsewalasperges.nl/

Er is geen betere: echt. Ik heb met verschillende leveranciers gewerkt, maar sinds ik Rungis heb ontdekt… Ze hebben een groot assortiment met bijzondere producten en bieden een heel goede service. Ik ben meer dan tevreden.

De basis is klassiek, maar we voegen nieuwe ingrediënten en bereidingen toe. Veel groenten ook. Van Rungis; omdat zij een constante kwaliteit leveren en veel producten in hun assortiment hebben.