Salad & the City

Mirjam Ydema en Judith van den Elsen zijn de vrouwen achter Salad & the City in Amsterdam.

Jullie zien zeker veel lookalikes van Rens Kroes?

‘Het grappige is dat meer dan de helft van onze klanten uit mannen bestaat. Ook zij zijn bewust bezig met voedsel. De groep mensen die hogere eisen stelt aan wat zij eet, groeit. Dat geldt ook voor onszelf. Voordat we deze saladebar begonnen, hadden we een drukke baan, waren ’s avonds laat thuis en hadden niet altijd zin om te koken. Maar een adres waar je voor een redelijke prijs iets lekker vers en knapperigs kon bestellen, wás er niet.’

Hoe zijn de reactie?

‘Erg goed. Zowel voor de take away als de delivery. We verzorgen ook cateringen en bezorgen bij steeds meer bedrijven. Het populairst is onze avocadosalade met oude kaaskoekjes en, als goede tweede, sushi-salade met gerookte zalm en avocado. Inspiratie krijgen we door te sparren met vrienden en familie, dankzij internet en door onszelf regelmatig te begeven in de Amsterdamse horeca. We werken niet per se met superfoods. Zo gebruiken we ook gerijpte kazen, mozzarella of brood, al is dat wel biologisch zuurdesembrood. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat onze salades lekker zijn. Dat mensen er echt van genieten. Daarom mogen ze in de take away, als ze dat willen, ook zelf kiezen uit ingrediënten.’

Waar houden jullie zelf van?

(Lachen keihard:) ‘Van salades dus: ja echt! Avocado is onze ‘all time favorite’. Het liefst werken we met groenten waarmee je veel kanten op kunt, zoals courgette. Daar kun je bijvoorbeeld ook nog soep van maken. Het zorgt ervoor dat je weinig ‘waste’ hebt, weinig weg hoeft te gooien.’

Het liefst werken we met groenten waarmee je veel kanten op kunt
Waarin onderscheiden jullie je?

‘Door de hoogwaardige kwaliteit in onze producten. Je leveranciers zijn bepalend. Voordat we begonnen, zijn we ook bij iedereen langs geweest. We merken dat Rungis het werk dat wij doen heel serieus neemt. Het bedrijf is, net als wij, ontzettend klantvriendelijk. Dat contact is super belangrijk. Als de avocado’s op dreigen te raken, of als er iets mis is met de kwaliteit, dan staan ze zo snel mogelijk voor de deur. Het meeste doen we trouwens zelf, het wassen, snijden en bewerken. Ook zo waarborg je de kwaliteit. Alleen de slamix wordt gewassen aangeleverd.’

En dan?

‘Elke ochtend beginnen we vroeg en bereiden we een weeshuis aan salades voor. Niet alleen voor degenen die in de saladebar binnenstappen, ook voor de bestellingen die tussen vijf uur ’s middags en negen uur ’s avonds bij de mensen thuis worden gebracht op elektrische fietsen. Dat is logistiek heel spannend. Soms zijn we iets later, maar daarover hebben we dan telefonisch contact met de klant. Je merkt dat dat op prijs wordt gesteld.’

Komen er nog meer city’s bij?

‘Ja, maar stap voor stap. We bezorgen nu in een straal van 3 kilometer en willen heel Amsterdam kunnen bedienen. Daarna kijken we verder, maar we hebben grootse plannen!’

www.saladandthecity.nl

Gelukkig is er bij Rungis sprake van constante aanvoer, want we hebben soms wel driehonderd koolrabi’s nodig. Niet alleen voor De Librije, ook voor bijvoorbeeld Bar Senang: ook daar is groente en fruit ruim vertegenwoordigd op het menu.

Rungis is een fijne leverancier die altijd op zoek is naar nieuwe producten waar wij als koks lekker mee kunnen experimenteren. Daar communiceren ze ook goed over. Voor mij is dat een meerwaarde.