Citrusvruchten uit Zuid-Europa
Het seizoen van het Zuid-Europese citrusfruit is weer begonnen. Diverse soorten als de aromatische bergamot, roze tijger citroenen en de heerlijke buddha finger zijn weer binnen.
Dit geselecteerde citrus heeft een ultiem aroma dankzij de optimale rijpheid. Door het mediterrane klimaat, waarin de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn, krijgen citrusvruchten een subliem en sterk aroma. Deze citrusvruchten uit Zuid-Europa zijn onbehandeld. Dat betekent dat er geen waslaagje op de vruchten wordt aangebracht en zodoende de schil van de vrucht bruikbaar is in de keuken. Smaak, geur en kleur zijn door het rijpen aan de boom optimaal ontwikkeld. Alles voor de beste smaak.
Citrusvruchten worden regelmatig gebruikt voor hun aromatische schil. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een waslaagje om de schil om de vrucht wat langer houdbaar te maken of om de vrucht de herkenbare glans te geven. Dit waslaagje komt de smaak van de schil, bijvoorbeeld bij het raspen, niet ten goede. Ons citrusfruit met blad is na het oogsten onbehandeld en behoudt dus zo zijn krachtige en herkenbare aroma en smaak. Ideaal om te raspen dus!
Buddha finger
Artikelnummer 100014
Seizoen: Oktober tot en met maart.
Smaak: Geurig aroma. Minimale hoeveelheid vruchtvlees.
Bereidingswijze: De schil raspen en meekoken of konfijten. Ook het binnenste kan gebruikt worden in bijvoorbeeld salades of over gerechten gestrooid.
Combineren met: Salades, marinades en dressings.
Tijger citroenen
Artikelnummer 1110095
Seizoen: November tot en met december
Smaak: Deze bijzondere citroen heeft een gestreepte schil en roze vruchtvlees. De tijger citroen heeft een rijpe, friszure smaak en is mooi aromatisch.
Bereidingswijze: Gebruik het smakelijke sap bijvoorbeeld voor ceviche.
Combineren met: Gebruik om een extra kick aan je gerecht te geven, ook goed te verwerken in desserts.
Lime caviar lang
Artikelnummer 110027
Seizoen: September tot en met februari.
Smaak: Als je op de bolletjes bijt, ervaar je een overweldigende fruitige en frisse citroensmaak.
Bereidingswijze: De vrucht opensnijden en de bolletjes eruit halen. Wordt ook wel finger lime of vega caviar genoemd.
Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.
Bergamots
Artikelnummer 110038
Seizoen: Oktober tot en met maart.
Smaak: Specifiek citrus aroma. De smaak van de bergamot is zuur maar aromatisch. Wordt als smaakmaker gebruikt in Earl Grey thee.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren met: Bijvoorbeeld met vis als ceviche, in vinaigrette of in marinade.
Verse gele yuzu
Artikelnummer: 110116
Seizoen: Oktober tot en met december
Smaak: De yuzu heeft een aromatische geur, mooi fris sap en en bijzondere etherische oliën in de schil.
Bereidingswijze: De yuzu blijft een zeldzame vrucht. Zowel de originele uit Japan, die we eind november weer beschikbaar hebben, als deze uit Spanje. Door zijn bijzonder aromatische schil en exquisiete sap, zeker een vrucht om eens te gebruiken.
Combineren met: Gebruik het sap ter begeleiding van vis- en vleesgerechten, gels, mayonaises, vinaigrettes, soepen, in cocktails en desserts.
Calamansi lime
Artikelnummer 110040
Seizoen: November tot en met april.
Smaak: Een kleine citrusvrucht met een donkergroene schil en oranje vruchtvlees. De calamansi is aromatisch met een friszoete smaak.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen. Lekker om de schil en het sap te combineren.
Combineren met: Bijvoorbeeld met donkere chocolade.
Shikuwasa
Artikelnummer 110086
Seizoen: November tot en met maart.
Smaak: Kleine vrucht met een kruidig aroma en een frisse smaak. De vrucht heeft een geel met groene schil en oranje vruchtvlees.
Bereidingswijze: Sap geperst en verwerken in gerechten.
Combineren met: In desserts.
Mikan mandarijn
Artikelnummer: 100298
Seizoen: Oktober tot en met december
Smaak: De mikan mandarijn is een pitloze vrucht met een friszoete smaak. Door de losse schil zijn ze makkelijk te pellen.
Bereidingswijze: Rauw houden, lekker als snack. Doordat ze onbehandeld zijn is ook de schil goed te gebruiken.
Combineren met: Lekker in desserts of gewoon als gezond tussendoortje.
Bloedsinaasappels
Artikelnummer 110002: Bloedsinaasappel
Artikelnummer 110119: Bloedsinaasappel met blad
Artikelnummer 110025: Bloedsinaasappel Sanguinella
Seizoen: December tot en met juni.
Smaak: Het vruchtvlees is zeer sappig. De intense en rijke smaak is een mooie balans van zoet en zuur.
Herkomst: Groeien op de bodem rond de Etna (vulkaan). Deze unieke vruchtbare grond, zorgt dus ook voor een unieke vrucht.
Citroenen met blad
Artikelnummer 110053
Seizoen: December tot en met april
Smaak: Extreem smaakvol en aromatisch. De schil is uiterst geschikt om te raspen.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Herkomst: Groeien op de bodem rond de Etna (vulkaan). Deze unieke vruchtbare grond, zorgt dus ook voor een unieke vrucht.
Lime caviar rond
Artikelnummer 110079
Seizoen: September tot december.
Smaak: Als je bijt op de bolletjes, barsten ze open en ervaar je een overweldigende fruitige en frisse limoen smaak.
Bereidingswijze: Als de vrucht wordt opengesneden, komen er mooie bolronde celletjes uit de vrucht.
Combineren met: Schelpdieren als oester of met bijvoorbeeld rauwe zalm.
Meyer citroen
Artikelnummer 110057
Seizoen: December tot en met maart.
Smaak: Rijpe en kruidige smaak. Vrij aromatisch.
Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar.
Combineren met: Fijne patisserie of koude hartige gerechten.
Kaffir limes
Artikelnummer 110082
Seizoen: Medio augustus tot medio december.
Smaak: Zeer herkenbaar intens en geparfumeerd.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren met: Wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten. Ook spannend in de Franse keuken.
Key limes
Artikelnummer 110020
Seizoen: Oktober tot en met februari.
Smaak: De schil is licht bitter en het sap is hoog zuur.
Bereidingswijze: De schil raspen of het sap persen.
Combineren met: Perfect om flauwe smaken mee op te halen.
Tahiti lime
Artikelnummer 110094
Seizoen: September tot medio oktober.
Smaak: Mooi dun schilletje, vol met etherische oliën en met een intense geur en smaak. Het sap is fris, maar zoeter dan de reguliere limoen.
Bereidingswijze: De schil raspen en het sap persen.
Combineren: Gebruik deze limoen om extra smaak en een kick te geven aan je gerecht.
Limequat
Artikelnummer 100285
Seizoen: December tot en met maart.
Smaak: Fris en neutraal sap.
Bereidingswijze: Zowel de schil als het sap zijn bruikbaar. Rauw in dunne plakjes of konfijten.
Combineren met: Lekker in gin tonic of bijvoorbeeld bij oesters. Ze zijn klein, dat maakt dit citrusfruit extra bijzonder.
Cedraat
Artikelnummer 110080
Seizoen: November tot en met maart.
Smaak: Aangenaam aroma, dikke schil en weinig vruchtvlees. De dikke schil kan wel tot 70% van het totale gewicht innemen.
Bereidingswijze: Grote vrucht. Gekonfijt verwerken tot sukade, maar rauw ook zeer smakelijk.
Combineren met: In desserts maar ook in hartige gerechten.
Sweetie citrus
Artikelnummer 110088
Seizoen: Medio december tot en met maart.
Smaak: De zoete smaak van grapefruit zonder bitterheid.
Bereidingswijze: Schil fijnsnijden en het sap persen. Ook lekker om zo uit het vuistje te eten.
Combineren met: Lekker in een salade of bijvoorbeeld bij desserts.
Sudachi
Artikelnummer 110084
Seizoen: Oktober tot en met december.
Smaak: Het vruchtvlees is zeer sappig. De groene vrucht wordt geel wanneer hij rijp is.
Bereidingswijze: Rauw of in gerechten.
Combineren met: Bij gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en bij Oosterse gerechten.
Tacle mandarijn
Artikelnummer 110120
Seizoen: December tot en met februari.
Smaak: Combinatie tussen een clementine en een tarocco. Zoet en sappig.
Bereidingswijze: Rauw of in gerechten.
Herkomst: Groeien op de bodem rond de Etna (vulkaan). Deze unieke vruchtbare grond, zorgt dus ook voor een unieke vrucht.