Cantharellen nopjes, niet te temmen

De cantharel is een geliefde paddestoel vanwege zijn peperige smaak. Maar deze nopjes brengen nog meer voordelen met zich mee.

Nopjes zijn de klein gesorteerde cantharellen. Het voordeel van deze kleine maat is dat ze nog ‘dicht’ zijn en dat de sporen minder ver zijn ontwikkeld dan bij de grotere exemplaren. Ze zijn ook minder breekbaar en je hoeft ze niet te snijden. Zo zie je in gerechten de gehele paddestoel terug.

Cantharellen zijn een geliefde paddestoel door de vlezige en licht peperige smaak. Nu is het seizoen en zijn ze op hun best, maar ze kunnen ook goed ingevroren bewaard worden.

Voeg de nopjes altijd als laatste toe bij een bereiding, ze kunnen namelijk snel taai worden. Je kunt de nopjes bakken, verwerken tot ragout of bijvoorbeeld toevoegen aan een omelet. Wist je trouwens dat deze paddestoel altijd met de hand in het wild wordt gesneden? Kweken of machinaal oogsten is er niet bij, de cantharel laat zich niet temmen.

Hun medewerkers weten ondertussen wat mijn type keuken is. Ze weten hoe kritisch ik ben op structuur en smaak. Onze kracht is samenwerking: ik geef aan wat ik mooi en niet mooi vind.

Bij Rungis weten ze al vijftien jaar wát ik wil en hoé ik het niet wil. Op zo’n manier maak je elkaar sterk.