Duurzaamheid

Binnen Rungis vinden we duurzaamheid erg belangrijk en werken we continu aan de verduurzaming van onze producten, processen en inzet van mensen en middelen. Dit vind je in alle facetten van onze bedrijfsvoering terug.

Rungis is er voor klanten, medewerkers en telers

Onze klanten en leveranciers ondersteunen we op het gebied van duurzaamheid. We helpen klanten met het verbeteren van hun duurzaamheid door te adviseren binnen de seizoenen, biologisch groente en fruit uit te leveren of lokaal producten te selecteren. Onze telers stimuleren we om duurzaam te telen. Ook steunen we heel nadrukkelijk kleinschalige (biologische) telers.

Het beleid van Rungis is er op gericht haar medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Denk hierbij aan het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, korting op de ziektekostenverzekering en een ergonomische werkplek.

foto: biodynamisch fruitteeltbedrijf Fruitweelde in Ingen

 

De vijf seizoenen van Rungis

Bij Rungis kennen we vijf seizoen in groenten en fruit. Producten in hun seizoen zijn beter beschikbaar en gunstiger geprijsd. Wij adviseren onze relaties dan ook altijd om binnen het seizoen te blijven. Bovendien is groente en fruit van dichtbij milieuvriendelijker.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Rungis neemt ook op het gebied van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ haar verantwoordelijkheid.  Als groenten- en fruitspecialist voor de horeca handelt Rungis met respect voor de natuur, maatschappij, medewerkers, klant, teler én product!  Duurzaam ondernemen zal tenslotte winst opleveren voor iedereen.

Verspilling

Bij Rungis gaan we op verschillende manieren voedselverspilling tegen. Door inkoop en verkoop goed op elkaar af te stemmen, houden we verspilling laag. Voor veel restproducten uit onze snijkeuken vinden we een toepassing, zo worden bijvoorbeeld komkommerharten gebruikt om te marineren als salade, in te leggen als pickles of voor het maken van een smoothie.

We adviseren jou als chef of ondernemer graag over hoe jij voedselverspilling binnen jouw bedrijf kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door te kijken naar je verpakkingsgrootte of advies te geven over producten die je nog kunt maken van restafval. Wel eens gedacht aan fermenteren of het maken van groente- en fruitpoeders?

Reststroom groente- en fruitafval

In de visie van Rungis heeft controle van de reststromen een sleutelrol binnen de circulaire economie. Rungis kiest er heel bewust voor groente- en fruitafval nauwkeurig te scheiden van de andere reststromen. Doormiddel van een grootschalige vergister wordt onze groente en fruit reststroom omgezet in biogas. Uit dit biogas wordt groene elektriciteit en groen aardgas opgewekt. De vaste stof die na dit proces overblijft wordt ingezet als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw. Zo is de cirkel weer rond!

Rungis denkt met ons mee, weten wat kwaliteit is en kennen ontzettend goed de Nederlandse markt.

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.