PUURgroenten: smaakvolle groenten uit de vijver!

PUURgroenten is gespecialiseerd in de teelt van mini- en microgroenten, kruiden en eetbare bloemen met een intense en wereldse smaak. Decoratief, maar vooral als toevoeging op het totale gerecht. Én geteeld op een wijze die verantwoord is voor mens, milieu en de aarde.

Als één van de eerste telers zijn Han en Saskia Lammers van ‘PUURgroenten’ gestart met een enorm experiment. Deze, van origine aardappeltelers, telen op kleine schaal micro groenten, slasoorten, eetbare bloemen en kruiden middels een nieuwe teeltechniek. Letterlijk in de achtertuin van deze bevlogen telers wordt er geëxperimenteerd met verschillende groenten op een vijver. Experimenteren is de kern van de teeltmethode, zo blijven pareltjes en mooie smaken ontdekt worden. Ook is deze nieuwe manier van telen verantwoord voor mens, milieu en onze aarde. Energie voor de vijver wordt opgewekt door zonnepanelen te gebruiken en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Voor de vijver wordt regenwater gebruikt, wat wordt opgevangen in een grote silo.

Ontdekken door experimenteren

De kakelverse groenten kluitjes ‘drijven op de vijver’ met alleen hun wortels in het voedingsrijke water. Uit de wel honderden verschillende soorten bladgroenten, micro groenten, eetbare bloemen en kruiden met elk een andere geur en smaak wordt er gezocht naar de beste basis producten en de mooiste pareltjes. Met daarbij in gedachten dat Chef’s graag werken met smaakvolle (en het liefst nieuwe) topproducten.

Experimenteren is de kern van de teeltmethode
Breed smaakpalet

Het is jammer dat de geur niet overkomt in dit artikel. Als je de folie kas, de ‘tuin’ genaamd, binnenstapt komt je een geweldige aromatische geur tegemoet. De folie kas is afgesloten voor insecten, maar wel open voor de wind en temperatuur, zodat het product lekker stevig en knapperig blijft. Deze met liefde geteelde pure groenten hebben tussen de 30 en 60 dagen nodig om van een kiem tot een eetbaar product te groeien.

Bij elke soort hoort een passievol verhaal van bijvoorbeeld de Red Featherleaf, Red Orach, mini venkel, micro meiraap, Chinese bieslook en Amaranth Mitsuna. Alle kakelverse groenten hebben een breed smaakpalet met accenten van bitter, zoet, zuur, mosterd, anijs, noot, drop, hard, zacht, of mild. Ze komen direct en onbespoten, uit de vijver in je hand en op het bord. Het gehele assortiment van PUURgroenten is bij Rungis verkrijgbaar. Écht een wereldse smaakbeleving!

'Ik kies in eerste instantie voor Rungis vanwege het brede aanbod. Daar komt bij dat ik een Japan-fanaat ben en Rungis heel veel uit dat land importeert.'

Rungis is mijn ogen en oren. De medewerkers weten precies wat bij onze visie past: de puurheid, de zuiverheid van een product waar wij vervolgens iets moois mee doen.