Hollandse watermeloenen

Bij Rungis zijn we gek op smaakvol groenten en fruit. Van dichtbij en van de beste telers over de wereld. Als we de keuze hebben gaan we voor smaakvol én dichtbij. Gert Jan is in de Westlandse kas waar Hollandse watermeloenen worden geteeld door twee bevlogen telers die volop pionieren. Normaal komen watermeloenen dit seizoen uit het gebied rond de Middellandse Zee, daar is nu verandering in gekomen!

Meloen is familie van de komkommer en daarmee geen fruit maar een groente, de plant groeit wel zo’n 10 cm per dag! De hommels in de kas zorgen voor de bestuiving van de bloemen waar vervolgens de vrucht uit groeit. Hollandse watermeloenen zijn een echt seizoensproduct, beschikbaar van juli tot eind september.

Door de kleine maat leent de Hollandse watermeloen zich goed voor het serveren van een mooie part of zelfs om een gerechtje in de halve meloen te serveren. Ook op een gezond lunchbuffet is deze lokaal geteelde fruitsoort ideaal om je positief te onderscheiden.

Doordat de teelt dichtbij plaatsvindt, wordt het aantal food miles fors lager. Wel zo duurzaam. Ook de manier waarop de Hollandse watermeloenen worden geteeld is anders. De meloenen hangen aan de plant zonder de grond te raken, hierdoor is de meloen rondom mooi groen zonder gele plekken.

Deze Hollandse watermeloenen worden altijd optimaal rijp geoogst. Dit geeft een dunne schil en een dieprode kleur van binnen. De pitten zijn bij rijpe watermeloenen naar zwart verkleurd. Ze zijn niet alleen zoet maar ook vol aroma. Dat ruik je en dat proef je!

Hollandse watermeloen met eetbare schil

Heb jij al eerder watermeloen met schil en al geserveerd of geproefd? Nu kan het! Naast de Hollandse watermeloen, hebben we van dezelfde teler ook Hollandse mini watermeloenen met een eetbare schil. Waar je normaal een groot gedeelte van de watermeloen weggooit, is deze optimaal te benutten. Zo kan je een gehele part op de barbecue grillen of simpelweg snijden als sashimi. De schil geeft hierbij een mooi kleurcontrast. Ook kan de schil worden gekonfijt met wat suiker of worden gepickled, de verschillende mogelijkheden zijn eindeloos.

Rungis is een ware trendsetter op het gebied van AGF. Ik werk al langere tijd met Rungis samen en ze dagen me uit steeds nieuwe producten uit te proberen.

Rungis is gewoon compleet. We hebben een goede verstandhouding met de medewerkers, we worden op de hoogte gehouden van de seizoenen; ze denken echt met je mee.