Hollandse watermeloenen

Bij Rungis zijn we gek op smaakvol groenten en fruit. Van dichtbij en van de beste telers over de wereld. Als we de keuze hebben gaan we voor smaakvol én dichtbij. Gert Jan is in de Westlandse kas waar Hollandse watermeloenen worden geteeld door twee bevlogen telers die volop pionieren. Normaal komen watermeloenen dit seizoen uit het gebied rond de Middellandse Zee, daar is nu verandering in gekomen!

Meloen is familie van de komkommer en daarmee geen fruit maar een groente, de plant groeit wel zo’n 10 cm per dag! De hommels in de kas zorgen voor de bestuiving van de bloemen waar vervolgens de vrucht uit groeit. Hollandse watermeloenen zijn een echt seizoensproduct, beschikbaar van juli tot eind september.

Door de kleine maat leent de Hollandse watermeloen zich goed voor het serveren van een mooie part of zelfs om een gerechtje in de halve meloen te serveren. Ook op een gezond lunchbuffet is deze lokaal geteelde fruitsoort ideaal om je positief te onderscheiden.

Doordat de teelt dichtbij plaatsvindt, wordt het aantal food miles fors lager. Wel zo duurzaam. Ook de manier waarop de Hollandse watermeloenen worden geteeld is anders. De meloenen hangen aan de plant zonder de grond te raken, hierdoor is de meloen rondom mooi groen zonder gele plekken.

Deze Hollandse watermeloenen worden altijd optimaal rijp geoogst. Dit geeft een dunne schil en een dieprode kleur van binnen. De pitten zijn bij rijpe watermeloenen naar zwart verkleurd. Ze zijn niet alleen zoet maar ook vol aroma. Dat ruik je en dat proef je!

'Ik kies in eerste instantie voor Rungis vanwege het brede aanbod. Daar komt bij dat ik een Japan-fanaat ben en Rungis heel veel uit dat land importeert.'

Met excursies, gastlessen, seizoensinformatie over groente en fruit en het mee ontwikkelen van SVH-leermiddelen deelt Rungis passie en kennis met de toekomstige generatie gastronomische toppers.