Miso, de traditionele Japanse smaakmaker

Miso, de traditionele Japanse smaakmaker een steeds vaker voorkomend ingrediënt op de Nederlandse menukaart. Maar wat is het eigenlijk precies, wat voor soorten zijn er en wat kun je er allemaal mee? We vertellen je alles over deze traditionele Japanse smaakmaker.

Wat is miso?

Miso is een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. De voorloper van miso is ontstaan in China. Hier ware ze op zoek naar een manier om de sojabonen langer te bewaren. Ze gingen al snel over op het fermentatieproces om de bonen langer te bewaren en smaakvol te houden. De Japanners namen dat idee over en maakte er een ware kunst van en creëerde de miso zoals we hem nu kunnen. Miso bestaat uit een combinatie van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een schimmel).

Umami

In Japan hebben ze naast zoet, zout, zuur en bitter nog een vijfde smaak: umami. Umami is het beste te omschrijven als hartig, diep van smaak en met zoute ondertonen, de perfecte manier om miso te omschrijven. De verschillende soorten miso verschillen in kleur van licht geel tot donker rood, en ook de structuur en smaak verschilt per soort. Bij Rungis hebben we 4 soorten: witte miso, rode miso, vinegar miso en yuzu miso.

Hoe te gebruiken

Deze dikke pasta heeft een uitgesproken smaak en slechts een klein beetje is al genoeg om jouw gerecht volop smaak te geven. De bekendste manier om miso te gebruiken is toch wel in de misosoep. Zorg wel dat je de miso op het laatst pas toevoegt. Het geeft direct smaak, eerder toevoegen is dus niet nodig, maar het voorkomt ook dat de gezonde bacteriën in de miso verdwijnen. Verder is miso fantastisch om te gebruiken in dressings, sauzen of als marinade op vlees, gevogelte of groenten. Daarnaast is miso niet alleen smaakvol maar zit het ook vol met gezonde bacteriën, bomvol proteïne van de sojabonen en is het een goede bron van vitaminen.

Witte miso

Artikelnummer 16026

Smaak: Ook wel bekend als shiro miso. De witte miso is de mildste variant, maar nog steeds met een uitgesproken smaak met het typische accent van fermentatie.

Bereidingswijze: De witte miso is minder lang gefermenteerd dan de rode variant en is hierdoor minder zout en minder scherp.

Combineren met: De ideale miso voor dressings of in de soep.

Rode miso

Artikelnummer 16081

Smaak: Ook wel aka miso genoemd. Deze rode miso is een stuk scherper van smaak door het langere fermentatie proces.

Bereidingswijze: Gebruik als marinade, of lak op het laatste moment over je gerecht.

Combineren met: Door zijn sterke smaak het beste geschikt in combinatie met stevige smaken als gesmoord vlees of geroosterde aubergines.

Vinegar miso

Artikelnummer 16008

Smaak: In het Japans bekend als su miso. Deze miso is gemengd met azijn en mosterd en hierdoor dus dunner in structuur.

Bereidingswijze: Door de toevoeging van o.a. azijn en mosterd, direct te gebruiken als een smakelijke dressing.

Combineren met: Perfect om te gebruiken als dressing of als dip voor bijvoorbeeld rauwe of gegrilde groenten.

Yuzu miso

Artikelnummer 16020

Smaak: Een unieke combinatie van miso met de aromatische en frisse yuzu schil.

Bereidingswijze: Zonder bewerking te gebruiken.

Combineren met: Uitermate geschikt voor gebruik bij gerechten met vis en schaal- en schelpdieren. Maar ook verrassend met bijvoorbeeld witte chocolade en framboos.

Met excursies, gastlessen, seizoensinformatie over groente en fruit en het mee ontwikkelen van SVH-leermiddelen deelt Rungis passie en kennis met de toekomstige generatie gastronomische toppers.

Naast de gunfactor zijn de prijs-kwaliteit en de service belangrijk. Rungis denkt met je mee, ook daardoor heeft Rungis een streepje voor.