Echte Japanse wasabi

Japanse wasabi, een groene stengel met een uitzonderlijke smaak. Natuurlijk gaat er niks boven de originele Japanse, die zeer exclusief is in Europa. Maar hoe groeit wasabi eigenlijk, waarom is het zo beperkt verkrijgbaar en hoe maak je optimaal gebruik van de smaak? Welkom in de wereld van Japanse wasabi.

Wasabia japonica

Niks is vergelijkbaar met Japans eten. Ze staan bekend om hun keuken en bijzondere producten van zeer hoge kwaliteit. Één van deze bekendste producten is toch wel de wasabi. Deze groene smaakbom is onmisbaar bij de sushi en vele andere Japanse gerechten. Maar wist je dat veel van deze groene goedjes helemaal geen echte wasabi is? Deze ‘neppe’ wasabi wordt vaak gemaakt van mierikswortel, mosterd en kleurstof. De smaak is scherp en blijft lang nabranden. De ‘echte’ wasabi is afkomstig van de plant wasabia japonica, een zeldzame plant. Deze originele plant vind je bijna alleen maar in Japan zelf, waar deze het beste groeit in de daarvoor ideale omstandigheden.

Ultieme groeiomstandigheden

In de bergen in Japan, groeit de wasabi in de stromende rivieren. De wortels van de wasabia japonica staan in de voedingsrijke waterbodem en maken volop gebruik van het mineraalrijke water. Deze omstandigheden zorgen voor sterke stengels en een goede groei en geven de wasabi zijn ultieme smaak en pittigheid. De plant is gewend aan milde temperaturen en genoeg schaduw in de zomer. Alleen als dit allemaal klopt, krijg je volgroeide planten en smaakvolle wasabi. Daarnaast is wasabia japonica niet de makkelijkste plant om te laten groeien. Het duurt ongeveer 18 maanden van zorgvuldig kweken tot de plant volwassen is.

De smaak van echte wasabi

Echte wasabi is zoet en heeft een aangename, unieke pittige smaak. Ook is duidelijk de romige structuur en de natuurlijke groene kleur te proeven. De smaak van wasabi vervliegt snel. Het is daarom ook belangrijk om wasabi pas als laatste te raspen. Wanneer je wasabi rasp dien je een bepaalde techniek te gebruiken. Op deze manier komen de meeste sappen vrij en krijg je de beste smaak. De smaak komt tot stand doordat de rasp de celwand kapot maakt. In de celwand zit een stofje dat normaal niet in contact komt met een stofje in de cel. Wanneer de wasabi wordt geraspt, komen deze twee stofjes met elkaar in aanraking en krijg je die pittige smaak. Wasabi rasp je het liefst op een rasp van haaienhuid. Rasp de wasabi rustig in ronddraaiende bewegingen over de rasp. Laat de wasabi zo’n 5 minuten rusten voor een optimale smaak. Gebruik de wasabi binnen 20 minuten om de echte smaak te ervaren.

Ik kies voor Rungis omdat ze een constante hoge kwaliteit bieden. Omdat ze ontzettend veel Japanse producten in hun assortiment hebben. En omdat ze een voorloper zijn.

'Er is geen betere: echt. Ik heb met verschillende leveranciers gewerkt, maar sinds ik Rungis heb ontdekt… Ze hebben een groot assortiment met bijzondere producten en bieden een heel goede service. Ik ben meer dan tevreden.'