Cranberries uit Nederland

We kennen de inmiddels beroemde cranberries uit de duinen van Terschelling. Deze cranberries zijn per toeval via de zeevaart op dit eiland terechtgekomen. Sinds enkele jaren worden er ook cranberries geteeld in de Krimpenerwaard. Niet in een authentiek duinlandschap, maar op achttien hectare veengrond met een hoog waterpeil.

Verse cranberries van Terschelling

Een uniek Hollands product met slechts een kort seizoen, maar wel een seizoen dat je niet mag missen. Hollandse cranberries groeien in het wild in de duinen van Terschelling.

Vele tientallen jaren terug, werden er grote vaten met cranberries meegenomen tijdens de zeevaart. Deze schepen waren vaak maandenlang op zee en de bemanning had iets nodig om zich te beschermen tegen de gevreesde ziekte scheurbuik. De cranberry bleek hier uitermate geschikt voor te zijn. Maar ook de veelzijdigheid van de cranberry was een belangrijke reden om ze mee aan boord te nemen. Zo waren de cranberries lang houdbaar en zaten ze bomvol vitamine C en antioxidanten.

De scheepvaartroute liep door het Engelse kanaal en pal langs de wadden richting Scandinavië. Echter gingen veel schepen hier verloren door de ondiepe kust van Terschelling. Er spoelde genoeg van deze schepen aan op Terschelling, en zo ook de vaten vol met rode zure besjes. Het duurde even voordat de bewoners besefte wat voor moois en smaakvols er dankzij deze vaten op hun land groeide, maar nu zijn de cranberries niet meer weg te denken van Terschelling.

Cranberries van Terschelling en uit de Krimpenerwaard

Artikelnummer 270178

Smaak: Friszuur, een tikkeltje bitter en bomvol vitamine C.

Bereidingswijze: Uitermate geschikt om heerlijk friszoet sap van te maken. Ook lekker als cranberry compote bij een wildgerecht, een zelfgemaakt jam of verwerkt in verschillende baksels.

Combineren met: Als klassieke compote gebruiken tijdens het wildseizoen. Heerlijk bij rood vlees, wild, kalkoen en kaas, maar ook als een saus bij het dessert, over het ijs of de cheesecake.

Nieuw: Cranberries uit de Krimpenerwaard

Sinds 2016 worden er biologische cranberry’s geteeld in de Krimpenerwaard, gelegen in het Groene Hart. Cranberry’s groeien optimaal op de vochtige veengrond. In de winter mag de grond zelfs doorweekt zijn, terwijl in de zomer het grondwaterpeil op ongeveer 25 centimeter onder het maaiveld wordt gehouden. Hierdoor wordt de bodemdaling, een probleem waar de veengebieden in het Groene Hart al jarenlang mee te maken hebben, tegengegaan. Doordat het veen vochtig blijft, oxideert het niet en stopt de daling van de bodem. De biologische cranberryteelt draagt daarnaast bij aan de biodiversiteit en verrijkt het bodemleven doordat de grond met rust wordt gelaten.

De oogstperiode loopt van eind september tot begin november. De cranberry’s worden droog geoogst, waardoor ze minstens drie maanden houdbaar zijn zonder kwaliteits- of smaakverlies, mits ze droog en koel worden bewaard.

Met excursies, gastlessen, seizoensinformatie over groente en fruit en het mee ontwikkelen van SVH-leermiddelen deelt Rungis passie en kennis met de toekomstige generatie gastronomische toppers.

De mensen die bij Rungis werken, zijn heel toegankelijk; we kunnen goed met hen overleggen en ze zijn altijd goed bereikbaar. Het assortiment is ook heel breed.