Hollandse sojasaus: geteeld in de Hoeksche waard en gebrouwen in Rotterdam

Bij Rungis zijn we groot fan van de Japanse smaken. Van vers groente en fruit zoals de Kochi yuzu, wasabi en myoga gember tot Japanse delicatessen zoals ponzu, kosho en bijzondere sojasauzen. De vier Rotterdammers achter Tomasu zijn sinds 2015 bezig met een eigen draai te geven aan deze keuken door het brouwen van een originele Hollandse sojasaus. De teelt vindt plaats in de Hoeksche Waard en het brouwen in Rotterdam. Voor Rungis uit Barendrecht kan het dus bijna niet lokaler dan dat.

Wat begon bij een idee van vier Rotterdammers is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Alle producten van Tomasu worden lokaal verbouwd en geteeld in de Hoeksche Waard. In 2015 is het bedrijf opgestart en het is tot op heden nog steeds de enige microbrouwerij van sojasaus in Europa.

De belangrijkste ingrediënten die Tomasu gebruikt zijn de natuur: als grootste inspiratiebron, vakmanschap: de kennis & kunde en vooral ook tijd: het geduld en de kunst om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Zo krijgt de sojasaus van Tomasu maar liefst 24 maanden de tijd om op smaak te komen.

Een ode aan natuur, vakmanschap en tijd

Sojasaus is inmiddels niet meer weg te denken uit de dagelijkse keuken. De van oorsprong Aziatische saus is gemaakt van  sojabonen en legt een fermentatieproces af. Alhoewel de saus nog steeds in landen als Japan en China het meest geliefd is, wint het de laatste jaren ook in de westerse wereld aan populariteit.

In Nederland wordt de saus de laatste jaren dus ook meer gebruikt. Voornamelijk bij sushi of marinades kennen wij het terug, maar de saus is veelzijdiger dan vaak wordt gedacht. Zo kan het gebruikt worden in een klassiek stoofpotje of de Hollandse stamppot.

Tomasu Soy Sauce

Artikelnummer 170163, fles van 200 ml
Tomasu gebruikt een eigen soort schimmel (Aspergillus Oryzae Tomasu) om het fermentatieproces op gang te brengen.

Smaak: Een licht zilte en rijke umami smaak die uitstekend is toe te passen in en bij verschillende gerechten.

Toepassing: Als smaakmaker of om gerechten kleur te geven.

 

Tomasu Sweet Soy Sauce

Artikelnummer 170164, fles van 200 ml
Ook de suikerbieten die gebruikt zijn in het maken van deze sojasaus worden lokaal geteeld.

Smaak: Mooie en spannende balans tussen zoet en zout.

Toepassing: Brengt extra complexiteit aan traditionele toepassingen als Chinese noedels of Japanse sushi.

Tomasu Sweet Spicy Soy Sauce

Artikelnummer 170165, fles van 200 ml
De sojasauzen zijn op basis van natuurlijk bronwater en grof grijs zeezout uit Bretagne, Frankrijk.

Smaak: Traditionele sojasaus met een pittige toevoeging van Madam Jeanettes.

Toepassing: Rijke umami smaak en pittige toevoeging aan soepen of marinades bijvoorbeeld.

Hun medewerkers zijn continu op zoek naar nieuwe dingen, overleggen met hun telers en halen uit de hele wereld producten.

Rungis weet: groente is de basis om een gerecht te maken. Je hoeft geen week te wachten tot iets er is. Ze hebben alles van kleine boertjes tot internationale producten.