Rungis versnelt regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw is een benadering van landbouw die zich richt op het herstellen én verbeteren van de gezondheid en biodiversiteit van de bodem, ecosystemen en gemeenschappen. In plaats van alleen te streven naar duurzaamheid, probeert regeneratieve landbouw actief ecosystemen te verbeteren en te regenereren.

Rungis vindt het belangrijk om in de praktijk regeneratieve landbouw te ondersteunen door telers te helpen en producten die geteeld zijn middels regeneratieve landbouw actief aan te bieden bij chefs, ondernemers en cateraars. Door deze inzet versnelt Rungis de inzet en het gebruik van regeneratieve landbouw en draagt het bij aan de bredere bewustwording van de voordelen van deze duurzame teeltmethode.

Herstellen én verbeteren van de gezondheid en biodiversiteit van de bodem, ecosystemen en gemeenschappen

Enkele kernprincipes waar Rungis op stuurt bij het bevorderen van regeneratieve landbouw zijn:

Bodemgezondheid

Het verbeteren van de bodemstructuur en -vruchtbaarheid door het bevorderen van biologisch leven in de bodem, zoals micro-organismen en wormen. Dit gebeurt vaak door technieken zoals composteren, mulchen, en het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Diversiteit

Het aanmoedigen van een grote verscheidenheid aan gewassen en veeteelt om een veerkrachtiger ecosysteem te creëren. Polyculturen (verschillende gewassen op hetzelfde veld) en agrobosbouw (combinatie van bomen en landbouwgewassen) zijn voorbeelden van deze aanpak.

Waterbeheer

Het optimaliseren van watergebruik door technieken zoals regenwateropvang, bodembedekking, en beplanting van bomen om erosie te verminderen en waterretentie te verhogen.

Vee-integratie

Het gebruik van dieren om het land te helpen bewerken en vruchtbaar te maken, door middel van geplande beweiding en het nabootsen van natuurlijke begrazingspatronen.

Minimale grondbewerking

Het verminderen of vermijden van ploegen om bodemverstoring te minimaliseren en de natuurlijke structuur en organismen in de bodem te behouden.

Koolstofopslag

Het verhogen van de opname van koolstof door de bodem, planten en bomen, wat helpt om klimaatverandering tegen te gaan door CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan in organische materialen.

Regeneratieve landbouw kan bijdragen aan het tegengaan van bodemdegradatie, het verbeteren van de waterkwaliteit, het bevorderen van biodiversiteit, en het versterken van de weerbaarheid tegen klimaatverandering. Het heeft ook vaak positieve sociale en economische effecten voor boeren en gemeenschappen doordat het kan leiden tot duurzamere en veerkrachtigere landbouwsystemen.

Rungis ondersteunt deze duurzame benadering door actief samen te werken met telers die regeneratieve landbouwmethoden toepassen. Door deze telers te stimuleren en hun producten actief te promoten, draagt Rungis bij aan de bredere adoptie van regeneratieve landbouw en helpt het om de voordelen van deze teeltmethoden te maximaliseren. Hierdoor kunnen telers niet alleen hun land en opbrengsten verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving als geheel.

Rungis x Dutch Cuisine

Het stimuleren van deze duurzamere teelt in Nederland is ook precies waar Dutch Cuisine naar streeft. Rungis en Dutch Cuisine slaan de handen ineen om de Nederlandse culinaire identiteit nóg meer op de kaart te zetten. Onder andere dus met échte Hollandse topproducten.

Meer lezen hierover? Bekijk onze blog!

Biodiversiteit op je bord

Rungis verbindt de chef en de teler. Door actief met telers samen te werken in plaats van anoniem te kopen op de veiling, kunnen we maatregelen nemen die de biodiversiteit positief stimuleren. Samen met Biodiversiteit op je bord, een initiatief van Dutch Cuisine, stimuleert Rungis haar chefs om smaakvol, gezond en verantwoord te koken met aandacht voor een duurzaam voedselsysteem.

Meer lezen? lees dan onze blog!

Rungis heeft een enorm assortiment van hoge kwaliteit. Zelfs als een product er niet is, wordt het toch gevonden. ’T wordt gewoon geregeld!

Rungis heeft veel ervaring qua groente en staat voor kwaliteit. Hun communicatie is ook heel goed. Bijna dagelijks krijgen we een appje of mailtje over de nieuwe seizoensproducten.