Bijzondere paddenstoelen
Paddenstoelen worden steeds populairder. We kennen bijvoorbeeld allemaal de kastanjechampignons, de grote portobello’s en de shiitake paddenstoelen. Maar er zijn nog zoveel mooie, onbekende soorten te ontdekken.
Het paddenstoelen assortiment bij Rungis wordt steeds groter en veelzijdiger. Waar de ene paddenstoel wordt gekweekt, kan de andere alleen in het wild worden gevonden. Elke paddestoel heeft zijn eigen smaak, eigen structuur en daarbij ook zijn eigen toepassingsmogelijkheden. Bekijk hieronder een greep uit ons assortiment met bijzondere en zeer smaakvolle paddenstoelen.
Lobsterzwam
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150090
Smaak: Een stevige paddenstoel met een nootachtige smaak.
Bereidingswijze: Bakken of stoven. Deze paddenstoel dankt zijn naam aan zijn kreeftkleurige uiterlijk.
Combineren met: In plakken in de pan met wat boter, zout, peper en een paar druppels citroen.
Keizersamaniet
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150076
Smaak: De keizersamaniet heeft veel warmte nodig om zich te ontwikkelen en komt daarom ook niet voor in Nederland.
Bereidingswijze: Deze paddenstoel begint als een bolletje en groeit dan uit tot paddenstoel.
Combineren met: Mooi om rustig te bakken of te grillen.
Eekhoorntjesbrood
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150070
Smaak: Een van de smakelijkste paddenstoelen. Romig en nootachtig.
Bereidingswijze: Kan zowel rauw in dunne plakjes als gebakken worden gebruikt.
Combineren met: Door zijn rijke smaak zeer breed inzetbaar, ook bijvoorbeeld in soep of in saus.
Mousserons
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150027
Smaak: Kleine paddenstoel met veel geur en smaak. Wordt ook wel weidekringzwam genoemd.
Bereidingswijze: Heeft een korte bereiding nodig.
Combineren met: Bijzonder geschikt om te stoven in sauzen, ragouts of risotto.
Chicken of the woods
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150092
Smaak: Doet door zijn vaste en draderige structuur aan gaar kippenvlees denken.
Bereidingswijze: Niet te hard bakken om de paddestoel niet te droog te laten worden. Wordt ook wel zwavelzwam genoemd. De chicken of the woods kan voor het bakken 1 minuten worden geblancheerd om zachter te houden.
Combineren met: Kan stevige smaken als artisjok, dragon en citrus makkelijk aan.
Mutsutake
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150022
Smaak: Geconcentreerde, rijke smaak met een zweem van pijnboompitten en kaneel. Ook wel pijnboomzwam genoemd.
Bereidingswijze: Schoonborstelen en kort bereiden om de mooie bite te behouden.
Combineren met: Een van de meest geliefde paddenstoelen in China en Japan. Less is more, de smaak is al snel aanwezig in je gerecht.
Pieds de mouton
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150034
Smaak: Vlezige hoed met een pittig aroma. Ook wel bekend als schapenvoetjes en gele stekelzwam.
Bereidingswijze: Niet rauw eten. Voor het bereiden eerst de stekeltjes wegschrappen aan de onderzijde van de hoed.
Combineren met: Heerlijk bij vlees- en wildgerechten of in sauzen.
Maitake
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150055
Smaak: Ook wel eikhaas genoemd. Aromatische smaak.
Bereidingswijze: Deze grijsbruine, weelderige zwam is een favoriet in Japan.
Combineren met: Een echte superfood. Spannend met bijvoorbeeld gember, knoflook en koriander.
Cantharellen
Wilde paddenstoel
Cantharellen girolles: 150006
Cantharellen nopjes: 150067
Smaak: De cantharellen worden altijd met de hand in het wild gesneden. Deze peperige paddenstoel laat zich niet kweken.
Bereidingswijze: Verkrijgbaar als girolles en nopjes. Nopjes zijn de klein gesorteerde cantharellen waarbij de hoed vaak nog is gesloten.
Combineren met: Lekker kort gebakken of eventueel verwerkt in ragout.
Morilles
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150044
Smaak: Deze voorjaarspaddenstoel is kruidig en aromatisch. Rauw zijn morilles giftig.
Bereidingswijze: Het sponsachtige hoedje doet denken aan een honingraat.
Combineren met: Lekker in wildgerechten of ragouts. Ook lekker om te vullen.
Trompettes de la mort
Wilde paddenstoel
Artikelnummer: 150042
Smaak: Krachtig kruidige smaak, neigt een beetje naar truffel.
Bereidingswijze: Bakken of stoven. Geeft veel geur en kleur af.
Combineren met: Lekker in wildgerechten, in risotto of pasta’s.
Cordyceps
Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150115
Smaak: Mooi zoet van smaak met een aards aroma en een lekkere bite.
Bereidingswijze: Cordyceps groeien in het wild als parasiet op rupsen. Deze variant is een stuk ‘veiliger’ en wordt gekweekt op een zetmeelrijke bodem.
Combineren met: De rijke smaak doet denken aan schaaldieren, veel interessante smaakcombinaties zijn mogelijk.
Shiimeji
Gekweekte paddenstoel
Bruine shiimeji: 150005
Witte shiimeji: 150048
Smaak: Stevige textuur en bekend om zijn umami-smaak.
Bereidingswijze: Deze paddenstoel groeit in bundeltjes en is in zijn geheel eetbaar, zowel de steel als de hoed.
Combineren met: Rauw wat bitter van smaak. Lekker in combinatie met bijvoorbeeld visgerechten en dragon.
Royal chestnut
Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150112
Smaak: Licht zoet en nootachtig met een vlezige structuur. Een rijk bosachtig aroma.
Bereidingswijze: Snijd in de lengte doormidden en bak op dit ‘snijkantje’. Stoven kan ook prima.
Combineren met: Even aanbakken en dan laten sudderen in de saus.
Kruidenzwammen
Oesterzwammen
Gekweekte paddenstoel
Mini oesterzwammen: 150025
Roze oesterzwammen: 150039
Gele oesterzwammen: 150014
Smaak: Zacht, nootachtig en aromatisch. De gele is wat nootachtige en de roze wat zoeter van smaak.
Bereidingswijze: Dankt zijn naam aan de oestervormige hoed.
Combineren met: In soepen, sauzen of salades. Ook lekker om te bakken.
Sponszwammen
Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150077
Smaak: De smaak is zeer kruidig, met duidelijke tonen van paddenstoelen, noten en een vleugje nootmuskaat.
Bereidingswijze: Snij de paddenstoel eerst in stukken of plakken van gelijke grootte en spoel dan af onder stromend water. Direct droogdeppen en klaar.
Combineren met: Even aanbakken en dan laten sudderen in de saus.
Dragon claw
Gekweekte paddenstoel
Artikelnummer: 150133
Smaak: Malse, frisse en knapperige paddenstoel met een aangenaam aroma.
Bereidingswijze: Blijft na het verhitten ontzettend veel structuur houden.
Combineren met: Goed te gebruiken door zijn bite en vele gezondheidsvoordelen.